Bătaie pe locurile de la rezidenţiatul din acest an. Câţi absolvenţi de medicină şi farmacie s-au înscris la concurs

Bătaie pe locurile de la rezidenţiatul din acest an. Câţi absolvenţi de medicină şi farmacie s-au înscris la concurs

Rezidenţiatul va avea loc pe 19 noiembrie FOTO Adevărul

Peste 6.800 de absolvenţi de medicină şi farmacie s-au înscris la concursul naţional de Rezidenţiat, care se va desfăşura la nivel naţional pe data de 19 noiembrie 2017, în centrele universitare Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiar dacă s-au înscris 6.817 persoane la examenul din acest an, locurile şi posturile scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii sunt mai puţine, respectiv 3.959. Concret, sunt disponibile 3.524 de locuri şi 435 de posturi în spitalele din ţară. 
 
Pe ţară, în clasamentul realizat în funcţie de numărul de înscrişi se poziţionează pe primul loc Bucureştiul, cu 2537 de candidaţi, urmat de Iaşi, cu 1215 candidaţi şi de Cluj, cu 946 de candidaţi. 
 
Subiecte unice şi clasament unic pe ţară 
 
În ceea ce priveşte interesul candidaţilor pentru domeniile scoase la concurs, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, cel mai mare interes este pentru medicină. 
 
La fel ca şi anul trecut, deşi rezidenţiatul va fi organizat în centrele universitare amintite, subiectele vor fi unice iar clasamentul va fi unic, pe ţară. 
 
„Subiectele vor fi făcute de o comisie stabilită de Ministerul Sănătăţii. Până în 2015 inclusiv, exista câte o comisie pe fiecare centru universitar în parte, care elabora subiectele în funcţie de bibliografia şi tematica stabilite. Şi anul acesta, centrele universitare nu vor face altceva decât să se asigure de corectitudinea examenului, să facă şi corectura grilelor iar consecutiv corecturilor să se ocupe de partea de ierarhizare pe centru. Vom vedea care vor fi deciziile ce se vor lua”, a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti. 
 
Cum se va desfăşura concursul din acest an
 
Practic, concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Întrebările sunt diferite, în funcţie de domeniul de concurs.
 
Pe baza punctajelor obţinute la concurs se alcătuieşte o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea clasificării, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs.
 
Lista celor înscrişi la concursul naţional de rezidenţiat poate fi accesată AICI. 
citeste totul despre: