Bătaie pe locurile de pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
808 centre de vaccinare sunt deschise la nivel naţional, în acest moment, cu 1.159 de fluxuri
808 centre de vaccinare sunt deschise la nivel naţional, în acest moment, cu 1.159 de fluxuri

Nu mai puţin de 7.000 de persoane din rândul populaţiei generale au fost vaccinate în ultimele zile în localităţi unde incidenţa a sărit de 4,5. În acelaşi timp, jumătate de milion de oameni care se încadrează în etapa a III-a de imunizare se înscriseseră în 24 de ore pe listele de aşteptare pentru inocularea serului. Luna viitoare, România va primi şi al patrulea vaccin care protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2.

Listele de aşteptare la vaccinarea anti-COVID însumează aproape o jumătate de milion de persoane la doar o zi după debutul celei de-a treia etape de imunizare, a declarat ieri medicul Valeriu Gheorghiţă. Acesta a spus că marele avantaj al acestor liste este că persoanele înscrise nu mai au grija consultării informaţiilor de pe platforma digitală, pentru că vor fi notificate direct în momentul în care vor apărea locuri libere. Medicul a estimat că, la începutul lui aprilie, cel mai probabil cei înscrişi pe liste vor începe să fie imunizaţi.

„În cursul zilei de ieri, s-au programat pe locuri libere în centrele de vaccinare 51.629 de persoane pentru doza unu, pot să vă spun pentru vaccinuri care sunt distribuite în centrele de la Moderna - 24.699 de programări, pentru centrele de Pfizer care mai aveau locuri - 2.475 de programări, iar pentru centre cu vaccin de la compania AstraZeneca - 24.455 de programări. Suplimentar, au fost programate pe listele de aşteptare până astăzi, la ora 12.00, 489.273 de persoane. Deci, practic, aproape jumătate de milion de persoane s-au programat în ultimele 24 de ore pe listele de aşteptare”, a detaliat Gheorghiţă.

Cei mai mulţi s-au înscris individual

Ca modalitate de programare, cele mai multe persoane - 309.000 - s-au înscris individual pe platformă, peste 67.000, prin intermediul medicilor de familie, 24.000 au fost înscrişi de angajatori şi 17.000, prin telefon.

Din cei înscrişi pe liste, peste 252.000 de persoane fac parte din populaţia generală, 81.000 au peste 65 de ani, 60.174 au boli cronice, iar 25.724 sunt angajaţi din domenii esenţiale.

Medicul a recunoscut că platforma a înregistrat luni mai multe disfuncţionalităţi şi întârzieri şi a dat asigurări că listele vor rămâne deschise pe toată durata evoluţiei campaniei de vaccinare.

7.000 de persoane vaccinate în zone cu incidenţă mare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că aproape 7.000 de persoane din etapa a treia au fost vaccinate în cele nouă localităţi cu incidenţa de peste 4,5 la mia de locuitori. În acelaşi timp, aproximativ 4.000 de români s-au infectat după ce au primit prima doză de vaccin, iar alţi 500 au fost diagnosticaţi cu COVID-19 după doza a doua. La cei infectaţi după rapel, infecţia a apărut la scurt timp de la inocularea serului.Ultima noastră evaluare, deşi nu este actualizată, erau circa 4.000 de persoane. Sunt date de acum două sau trei săptămâni, 4.000 de persoane care au fost diagnosticate cu infecţia SARS-CoV-2 după prima doză”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. 

El a explicat că perioada medie era la 7 zile după prima doză. De asemenea, erau aproximativ 500 de persoane care erau diagnosticate după cea de-a doua doză, cu o perioadă medie, la doza a doua, de aproximativ 4 zile”, a adăugat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Locuitorii din mediul rural nu reuşesc să se programeze întrucât vin persoane din alte zone să se vaccineze

Gheorghiţă a vorbit şi despre „turism pentru vaccinare”, menţionând că 65% din centrele de vaccinare au fost organizate în oraşe şi că există zone în mediul rural unde locuitorii au semnalat dificultăţi în a se programa întrucât vin persoane din alte zone să se vaccineze.Sunt judeţe şi localităţi din mediul rural care se plâng că nu reuşesc să se programeze pentru că vin persoane din alte judeţe şi se programează. Este o competiţie naturală, noi nu am dorit să limităm posibilitatea de programare pentru a avea fiecare libertatea de a se programa acolo unde doreşte şi în funcţie de programul pe care îl are. În principiu, toate centrele de vaccinare nu au doze în centru decât pentru două sau trei zile, în funcţie de numărul de persoane programate. Deci, practic, în centrele care au locuri libere nu stau doze care sunt nefolosite. Centrele regionale de depozitare au aceste doze, ele sunt alocate către aceste centre în funcţie de persoanele care sunt programate. Ca atare, dacă ai centre care au un grad maxim de ocupare, evident că acolo vei distribui acele doze. Noi facem necesarul de doze şi stocurile le evaluăm în funcţie de capacitatea maximală de vaccinare în toate centrele. Cred că este important să facilităm şi accesul celor din mediul rural în centrele de vaccinare. E adevărat că nivelul de ocupare a acestor locuri nu este la fel de mare cu ceea ce se întâmplă în municipii şi oraşe, însă cred că este important să asigurăm o distribuţie cât mai uniformă a acestor doze în centrele de vaccinare, chiar dacă nivelul de ocupare este diferit”, a adăugat el. 

Gheorghiţă a precizat că, „în mod deosebit”, următoarele centre vor fi deschise în aglomerările urbane, dar „e firesc să existe şi în mediul rural”. 

Când primim al patrulea vaccin

Cât priveşte vaccinul Johnson & Johnson, prima tranşă este aşteptată să ajungă în România în a doua jumătate a lunii aprilie. Nu va fi una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv, nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria persoanelor eligibile, ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute”, a precizat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a mai spus că, „din punct de vedere practic”, acest ser poate fi folosit mai mult în centre mobile, în localităţile în care accesul la vacciare este mai redus, „dar asta nu înseamnă că nu va putea fi accesat şi de restul categoriilor de persoane”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite