Basescu: Eu cred ca putem depasi 2% crestere in acest an. Cresterea TVA, o greseala politica. A intarziat cu sase luni iesirea din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Traian Basescu a vorbit joi, in cadrul conferintei Ziarului Financiar "Revenirea economiei", despre iesirea din recesiune si despre evolutia economiei romanesti in perioada urmatoare.

Declaratiile sefului statului:

-Principala "amenintare" la adresa Guvernului, asa cum ea razbate din mass media, este FMI. El este biciul lui Dumnezeu. Vreau sa va spun ca nu e asa. Acesta al doilea program este 100% un program al Guvernului Romaniei. Noi am cerut sa mai raman in acord cu Fondul pentru a ne indeplini obligatia.

-Noi am ridicat problema marilor regii. Este pentru prima oara cand FMI se intereseaza de companii si de regii.

-Avem ca obiective principale: consolidarea fiscala si cresterea competitivitatii. Apelul la un program cu Fondul a fost pentru ca aveam nevoie de expertiza lor pentru ca aveam nevoie ca o institutie financiara sa constate public progresele.

-Teama mea a fost ca venind anului 2012 vor fi tentatii populiste.

-In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna conditiile de stabilitate macroeconomica, si am lucrat apoi doi ani dupa alegeri pentru a repara ce am stricat.

-Chiar daca anul trecut s-a produs o reducere de 140.000 de locuri de munca in cadrul aparatului de stat, acesta consuma in continuare mult, iar procesul trebuie sa continue.

-Vizam si reducerea unor cheltuieli cu asistenta sociala prin focusarea acesteia. Doar romanii care au nevoie trebuie sa primesca subventie sau ajutoare sociale.

-Nu inteleg de ce trebuie sa-i dam subventie unuia care are 3 hectare de pamant si nu le munceste, sau de ce sa dau unuia care locuieste la bloc in Bucuresti, dar are un salariu bun.

Despre cresterea economica:

-Privind cresterea economica, obiectivele raman cele oficiale: crestere de 1,5% anul acesta.

-Sunt mai optimist decat prognozele. Eu cred ca putem depasi 2% crestere anul acesta.

-De la nivelul politicului, va trebui sa stabilim clar un calendar al liberalizarii preturilor administrate, cele la energie si gaze.

- Este limpede ca pana la finalul anului 2013, pt economie, preturile la energie si gaze trebuie sa fie complet liberalizate, iar cele pentru populatie, in 2015.

- Noi nu suntem inca o tara competitiva si trebuie sa recunoastem acest lucru. Criza ne-a aratat ca nu putem sa mai traim din iluzia ca putem creste nivelul de trai al populatiei din imprumuturi. Trebuie sa avem o crestere o nivelului de trai al populatiei prin cresterea competitivitatii.

Despre regii si sectorul privat:

- In criza, sectorul privat s-a ajustat, iar companiile care au scapat sunt, cred eu , mai competitive. Sectorul public nu a facut mare lucru. 

-Carbunele si caile ferate sunt cele doua obiective in procesul de restructurare.

- Trebuie sa depolitizam conducerea regiilor prin lege. Regiile nu mai pot face obiectul negocierilor politice. Cred ca este un element esential pentru cresterea competitivitatii.

Despre absorbtia fondurilor europene:

-Este clar ca desi avem o crestere de absorbtie a fondurilor europene, nu este suficient. Avem si campioni, dar avem si zone unde lucrurile sunt aproape blocate: la mediu si la transporturi. Sa speram ca transporturile isi dau drumul acum odata cu semnarea contractelor pentru Coridorul IV.

-Teama mea este ca putem sa constatam ca nu avem capacitate de absorbtie. Marea problema este daca cei responsabili de implementare, autoritatile locale si mediul de afaceri, sunt capabile sa absoarba bani intr-un mod corect. Este pilonul principal catre crearea de locuri de munca.

- Avem nevoie si de o alta abordare in ceea ce priveste chiar functionarea statului. Acest lucru nu este in program, insa va fi una dintre prioritatile mele in discutiile cu partidele politice. Sper ca pana in 2012 sa gasim o solutie. Este vorba despre reorganizarea administrativa a tarii. Asa cum este  organizata administrativ tara nu permite dezvoltarea. Trebuie sa o reorganizam pentru a atrage investitii. Este adevarat ca actuala organizare administrativa are suportul populatiei.

Despre referendumul din Bucuresti:

- Pentru Bucuresti nu este nevoie de niciun referendum. Aici Parlamentul decide daca sunt primari de sector cu 7 bugete. Mi se pare ca s-a exagerat. Bucurestenii nu realizeaza ce inseamna sa ai 7 consilii, cate compromisuri trebuie sa faci ca sa ai o hotarare.

- Impartirea in unitati regionale va permite o mai buna administrare a banilor.

- Am scos 140.000 de functionari din sectorul bugetar, dar ganditi-va cate mii de consilieri avem . Avem comune cu cateva sute de oameni, care nu-si pot asigura din taxe si impozite nici functionarea primariei. De ce o mai tin  comuna?!

Dspre clasa politica:

- Avem probleme uriase si clasa politica trebuie sa aiba curajul sa renunte la interese. Este aproape imposibil sa reunesti Bucurestiul, pentru ca fiecare partid mare are cate doi primari.

- Nu cred ca avem nevoie de batalie politica ci de vointa politica.

-Avem circa un miliard de euro proiecte blocate in instante. Guvernul trebuie sa ia rapid o decizie si sa anuleze aceste proiecte. Banii trebuiesc retrasi si anulate proiectele si astfel nu mai exista obiectul procesului. Procesele dureaza si cinci ani. Am vazut termene date pentru finalul lui 2012 pe proiecte pe bani europeni.

-O Romanie intrata intr-o criza politica este o Romanie care face pasi inapoi. Nu vreau sa faceti acum speculatii privind schimbarea premierului.

-Am vazut cateva declaratii ca au dormit si a trecut legea cu predarea in limba maghiara prin Parlament. Nu a dormit un partid, au dormit toate. Inclusiv cei care tipau.

-Responsabilitatea omului politic este ceva ce se manifesta.

-Trecerea de la crestere  de +7% la o scadere de -7%  a fost un soc urias pentru Romania, nepermis de neasteptat.

Despre mass-media:

-Nicio tara nu a avut o asa atmosfera de agresiune.

-Sa treci prin criza cu un popor voit descurajat este groaznic. Nu cere nimeni ca mass media sa fie solidara cu Guvernul, dar putea macar sa fie solidara cu romanii.

-In timp ce dadeau lectii de cum se tine o tara, falimentau ziarele lor.

-Cand Guvernul nu a mai dat publicitate de stat si-au aratat calitatile manageriale.

Despre criza:

- Guvernul Romaniei a reusit sa scoata tara din recesiune, si eu sper sa o scoata si din criza. Nici in Europa, nici in Romania nu s-a iesit din criza. Vom putea spune asta dupa ce vom avea cresteri sustenabile de 4-5%.

- Trebuie sa fim prudenti, sa intelegem ca nu am castigat batalia cu propria necompetitivitate. Pentru ca nu numai Romania este necompetitiva, si Euroapa este la fel. Cei care nu au luat masuri de austeritate iau acum impumuturi de zeci de miliarde de euro.

-Marea problema este acum plata datoriilor statelor.

Despre cresterea TVA:

- Cresterea TVA-ului a fost una dintre marile greseli politice. Varianta era sa taiem pensiile. Am incercat asta printr-o ordonanta de urgenta care a fost respinsa de Curtea Constitutionala.

-Era o alta varianta: introducerea unei taxe de 10%, una temporara, care sa se aplice la toate pensiile, de la cea mai mare la cea mai mica de 300 de lei.

-Toata Coalitia a spus nu. S-a intrat in sedinta de guvern si s-a decis cresterea TVA.

-Aceasta masura a intarziat cu pana la sase luni iesirea din recesiune. A fost o mare greseala pe care o vom mai tarai cativa ani. Eu as fi preferat cateva fluieraturi in plus, dar stiam ca am rezolvat problema.

Despre subventiile acordate companiilor de stat:

-Referitor la posibilitatea introducerii managementului privat la marile companii de stat si la regii, seful statului a precizat ca in contracte poate fi introdus chiar un termen in care acestea sa mearga pe pierdere, dar sa-si reduca arierate si sa-si imbunateasca serviciile. In aceasta perioada nici nu ar putea fi vorba de neacordarea subventiei. Nici n-ar fi de conceput ca CFR SA sa functioneze fara subventie.

Despre banci:

- Seful statului le-a transmis bancilor sa nu incerce sa-si recupereze pierderile intr-un an si sa intram din nou intr-o frenezie a imprumuturilor, si sa astepta asta vreo 15 ani. Seful statului a reafirmat pozitia guvernului de a nu pune o taxa suplimentara pe banci.

Despre CAS:

-In economia romanesca este un campionat nedeclarat in incalcarea legilor fiscale. Toata ideea care se propaga este "institutiile statului sa-i prinda". Orice ar face oamenii de la la ANAF, sa fie ei cinstiti si Dumnezei, sunt doar cateva mii. Nu pot sta in spatele fiecarei firme. Platiti CAS si eu va asigur ca am reduce CAS cu doua procente.

-O reducere acum a CAS ar incarca factura guvernului. Si asa ne imprumutam sa platim pensii.

-Trebuie schimbata mentalitatea aia de "statul trebuie sa ma prinda, nu eu trebuie sa respect legea". Tot cei care nu platesc CAS striga apoi ca vor autostrazi, ca vor un sistem sanitar performant. Sunt 10.000-14.000 de controlori fiscali. Ce sa faca ei intr-o economie unde sentimentul general este acela de a pacali statul. Daca ne tot pacalim asa unii pe altii, poate mai punem doua procente la CAS.

-Daca exista o competitie de a eluda legile fiscale, intra si statul intr-o competitie de a nu face nimic. Pentru ca nu are bani.

-De la bun inceput s-a pus pus problema sectorului bugetar si a regiilor. Dar s-a pus problema reusitei.Daca am fi actionat si in sectorul bugetar si cu regiile si ne-am fi confruntat cu o blocare a economiei? Am preferat sa actionam etapizat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite