Baronul Frunzăverde şi primăvara din Banat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur politician din Banat merită cu prisosinţă eticheta "baron local": Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Omul conduce cu mână de fier judeţul. Când şi-a anunţat plecarea, toţi cei 52 de primari PDL din Caraş s-au încolonat cuminţi, pentru a-l urma. 

Faptul că toţi primarii PDL din Banatul de munte schimbă macazul la ordinul lui Frunzăverde spune totul despre forţa acestuia în Caraş-Severin.

Ştirea că şi parlamentarii PDL de Caraş au anunţat că îl urmează pe Frunzăverde, este bomboana de pe colivă. Practic, PDL a încetat să existe în judeţ.

Plecarea lui Frunzăverde din PDL este o fractură cu efecte puternice şi pe plan central, pentru partidul aflat la guvernare. Liderii PDL au fost zăpăciţi la aflarea ştirii. Primarul municipiului Arad şi finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, a fost atât de uimit încât credea că este o glumă, când a fost contactat de reporterii Adevărul din Arad. „Vreau să verific ştirea înainte", a răspuns siderat Falcă.

Elena Udrea şi-a exprimat şi ea uimirea. Deputatul Toader Paleologu a recunoscut că este o lovitură serioasă pentru partid.

Interesant este că, până în acest moment, Frunzăverde nu a explicat oficial şi în detaliu de ce pleacă din PDL. Miercuri va susţine o conferinţă de presă în care va explica această schimbare. A declarat reporterilor Adevărul din Reşiţa doar că acesta este „începutul construcţiei dreptei româneşti".

Pentru un alt site de ştiri a declarat că nu a demisionat din PDL. Nici nu poate să o facă, pentru că ar pierde funcţia publică pe care a fost ales. De facto schimbă tabăra, dar de drept nu depune demisia la partid, pentru a nu produce efecte juridice asupra funcţiei publice. Este o şmecherie pe care PDL o foloseşte împotriva adversarilor, când atrage aleşi locali. Acum s-a întors împotriva PDL prin decizia lui Frunzăverde, un greu al partidului.

Ştirea a fost anunţată marţi de liderul PNL Caraş-Severin, Marcel Vela. Acesta a declarat că Frunzăverde devine candidatul USL pentru consiliul judeţean şi că în plan politic s-a discutat plasarea acestuia în poziţia de vicepreşedinte naţional al PNL. Pe plan local, Frunzăverde este simplu membru PNL, spune Marcel Vela. Momentan liberalii cărăşeni nu au evaluat exact efectele acestei migraţii.

Ionesie Ghiorghioni, prim-vicepreşedintele PDL Caraş-Severin, a declarat reporterilor Adevărul din Reşiţa că toţi cei 52 de primari şi cei trei parlamentari ai filialei locale vor pleca alături de Frunzăverde. Decizia echivalează cu un act de desfiinţare a uneia dintre cele mai puternice filiale PDL din România.

Declaraţia scurtă făcută de Frunzăverde marţi anunţă o construcţie politică nouă, conturată în atitudinea liderilor PDL din Banatul de munte după spargerea alianţei DA, Dreptate şi Adevăr. Pe plan local, în mod constant, aceştia au afirmat că a fost o greşeală gravă ruptura de PNL şi că singura construcţie politică eficientă pentru ei este alături de liberali.

Mulţi comentatori
văd în plecarea lui Frunzăverde o „primăvară" politică şi prezic declinul PDL. Alţii interpretează ca pe un succes atragerea liderului PDL în tabăra liberală. Din judeţul pe care îl conduce Frunzăverde „primăvara" se vede puţin diferit.

Un banc interesant
creionează aproape perfect starea de fapt din Caraş-Severin.

<<Marţi, în jurul orei 12, când s-a trezit din somn şi a ajuns la Consiliul Judeţean, Frunzăverde a convocat liderii liberali din Caraş. După ce i-a obosit o oră, punându-i să alerge în jurul Prefecturii, şefu` i-a chemat în birou şi le-a spus: "Băieţi, am două veşti pentru voi. Una bună şi una foarte proastă. Vestea bună este că am decis să plec din PD şi să-mi aleg alt partid. Vestea proastă e că v-am ales pe voi!„>>

Practic, baronul Frunzăverde va schimba doar sigla PDL, cu cea a PNL, pe filiala locală.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT



Cum, cu cine şi pentru ce sume lucrează mafia din Justiţie

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri

Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat



Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite