Barna, despre măsuri drastice pentru cei care nu se vaccinează: Ideea că toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Dan Barna îşi nuanţează declaraţiile privind adoptarea de măsuri mai drastice pentru care nu se vaccinează împotriva COVID-19: "Ideea că toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă", informează news.ro.

Viceprim-ministrul Dan Barna îşi nuanţează declaraţiile privind adoptarea unor măsuri mai drastice pentru cei care nu se vaccinează anti-COVID-19, el susţinând ideea conform căreia dreptul unei persoane încetează acolo unde începe dreptul altei persoane.

Barna afirmă că statul poate lua măsuri faţă de cei care "consideră că viaţa lor e mai valoroasă decât a semenilor lor şi nu vor să contribuie la protecţia aceasta comună care vine prin vaccinare".

Vicepremierul Dan Barna a reafirmat, miercuri seară, că susţine "orice măsuri mai ferme care încurajează şi duc populaţia spre a înţelege cât de importantă este vaccinarea", el dând exemplul altor state, cum ar fi Franţa, unde campania de vaccinare a accelerat după ce politicienii au lansat ideea înăspririi unor măsuri faţă de persoanele care nu se imunizează. 

"În momentul în care ţi se spune clar: «vei avea dificultăţi sau costuri pentru a accesa anumite servicii publice dacă nu ai vaccinare» - în continuare dreptul la opţiune există - oamenii zic: «băi, ia să mă duc să mă vaccinez», că nu au o problemă de fond. Cei care sunt împotriva vaccinului, ok, e o categorie, o respectăm, acolo nu e nimic de discutat, dar e o altă parte de populaţie care nu e împotriva ideii, dar care, dacă ar fi nişte măsuri mai ferme, s-ar vaccina şi asta ar face ca perspectiva unui val patru, despre care profesioniştii din domeniul medical vorbesc, să fie una cu efecte potenţiale mult mai reduse”, a afirmat Dan Barna, la Digi 24. 

El a admis că în dezbaterea publică subiectul introducerii unor măsuri mai ferme faţă de cei care nu se vaccinează este unul "delicat".

Dan Barna a vorbit şi despre reacţia primului ministru Florin Cîţu la declaraţiile sale.

"Premierul a cerut nişte clarificări pe care tocmai le-am oferit aici. Nu suntem pe poziţii diferite. Şi eu, şi premierul, şi colegii din Guvern suntem toţi foarte fermi susţinători ai necesităţii ca un număr cât mai mare de cetăţeni să se vaccineze tocmai pentru a reduce riscul ca din toamnă şi când va veni sezonul rece să ne trezim din nou cu un număr mare de cazuri legate de această pandemie care încă nu a dispărut”, a afirmat Barna.

El a avansat ideea ca aceia care nu doresc să se vaccineze şi care au nevoie de teste "să plătească în mod repetat de câte ori au nevoie de test".

"Este o chestiune de cost de oportunitate. Eu nu văd nicio discriminare aici. Oamenii pot să aleagă. Spun: eu nu vreau să mă vaccinez din diverse motive. Ok. Statul, la rândul lui, spune: pentru protecţia noastră ca şi comunitate, ca şi grup mare de oameni care nu vrem să avem costuri înfiorătoare şi vieţi pierdute pentru că câţiva dintre noi consideră că viaţa lor e mai valoroasă decât a semenilor lor şi nu vor să contribuie la protecţia aceasta comună care vine prin vaccinare, asta presupune un cost, sau o limitare a accesului în nişte zone. (...) Ideea că toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă. Ştiţi, e teoria aceea pe care o spunea şi regretatul Ion Raţiu, care spunea că dreptul tău încetează când se încalcă dreptul meu. Susţin opinia oricui, să aibă altă părere şi sunt de acord cu asta, dar în momentul în care această altă părere din altă poziţie afectează dreptul la viaţă al celorlalţi, al comunităţii în sens larg, trebuie să existe nişte măsuri şi nişte variante prin care comunitatea să fie protejată”, a adăugat liderul USR-PLUS.

Marţi seară, vicepremierul Dan Barna susţinea că ar fi trebuit să existe măsuri mult mai ferme pentru a încuraja vaccinarea, "în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar persoane vaccinate".

"Nu există - şi eu spun din păcate - posibilitatea vaccinării obligatorii, dar e o chestiune pe care o înţeleg şi o respect, dar măsuri ferme prin care vaccinarea să fie încurajată le susţin pentru că e soluţia prin care putem cu toţii să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou în situaţiile neplăcute pe care le-am trăit anul trecut", afirma el.

Miercuri, întrebat despre afirmaţia lui Dan Barna că ar fi trebuit limitat accesul la evenimente doar la persoanele vaccinate, premierul Florin Cîţu a declarat: ”Eu, din contră, ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxa condiţiile pentru a avea concerte. Dacă am înţeles eu greşit mesajul, ar fi bine să se clarifice”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite