Directorii de spitale se plâng că banii le ajung doar pentru salarii. Nicolăescu: „Avem nevoie de manageri adevăraţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii alocaţi spitalelor nu ajung decât pentru plata salariilor, spun unii manageri de spitale FOTO Adevărul
Banii alocaţi spitalelor nu ajung decât pentru plata salariilor, spun unii manageri de spitale FOTO Adevărul

Managerii unităţilor sanitare susţin că banii alocaţi de casele de asigurări de sănătate le ajung doar pentru plata salariilor, nu şi pentru tratamentele pacienţilor. Prin urmare, cele mai multe spitale, cu excepţia celor de urgenţă, riscă să îşi închidă porţile.

Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, susţin câţiva directori de spitale.

Aceştia au precizat că pregătesc un memoriu, pe care îl vor înainta ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Totodată, managerii au explicat că se tem să vorbescă deschis şi că speră să obţină bani în plus la o posibilă negociere.

Nicolăescu: „Numărul de internări continue trebuie redus!”

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a infirmat zvonurile potrivit cărora spitalele au primit mai puţine fonduri decât în 2012.

„Ei nu sunt în concordanţă cu ultimele modificări pe care le-am operat. Dacă ar fi fost manageri adevăraţi, şi nu aleşi pe criterii politice, ar fi înţeles că în buget sunt prevăzute sume suplimentare pentru ambulatoriu, centre multifuncţionale şi servicii paraclinice”, a explicat azi Nicolăescu.

Ministrul a menţionat că prin normele contractului-cadru aceştia îşi pot mări veniturile.

Potrivit lui Nicolăescu, numărul de internări continue trebuie redus. Totodată, a completat acesta, trebuie pus accentul pe internarea de zi. „Un procent de 30% trebuie să fie servicii de internare de zi. La spitale avem nevoie de manageri adevăraţi, nu de politruci”, a declarat Nicolăescu.

Cele mai multe activităţi ale DSP-urilor, transferate Consiliilor Judeţene

Tot astăzi, cu ocazia semnării unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Coaliţia Organizaţiilor de Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (COPAC), ministrul a anunţat că cea mai mare parte a activităţii direcţiilor de sănătate publică va fi transferată la consiliile judeţene.

De asemenea, Nicolăescu a explicat că rezultatele finale ale Programului de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, desfăşurat între anii 2007 - 2009, ar putea fi disponibile la jumătatea lunii mai.

În baza acestora, a completat demnitarul, ar putea fi elaborate politicile de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite