Bagatelizarea discriminării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNCD-ul, o instituţie menită să constate şi să sancţioneze discriminarea pe criterii clare – gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, orientare sexuală etc, a devenit un vârf de lance pentru lupta politică, pentru unele partide!

Discriminarea e o chestiune serioasă a societăţii noastre, o problemă nerezolvată încă şi presupune dezavantajarea unor persoane pe criterii identitare. Romii, persoanele cu dizabilităţi, femeile, persoanele LGBT, foştii deţinuţi au motive clare să reclame discriminarea pentru că se lovesc de acest fenomen zilnic, iar sondajele de opinie indică o respingere semnificativă a acestor persoane din partea societăţii noastre, de cele mai multe ori din cauza prejudecăţilor faţă de aceste grupuri.

CNCD-ul nu se ocupă de insultă sau calomnie, aşa cum, dacă cineva se simţea lezat, putea să reclame în instanţă în cazul apelativului „penali“, dar a fost uşor de instrumentalizat căci membrii colegiului CNCD sunt numiţi politic, de către Parlamentul României şi, probabil, au respectat ordinul de sus sau nici nu a fost nevoie de un ordin!

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, din partea UDMR, Ilie Dincă, din partea Partidei Romilor ProEuropa, şi alţi 2 membri s-au opus bagatelizării discriminării prin sancţionarea Preşedintelui României pentru că i-a făcut pe unii politicieni „penali“, dar au pierdut, căci sunt mai puţini decât agenţii politici în stare să bagatelizeze orice pentru lupta lor politică. Atât timp cât membrii CNCD vor fi numiţi politic şi vor decide politic, aşa cum a făcut-o de multe alte ori în anumite cazuri strategice discriminarea va continua liniştită pentru că dreptatea va fi doar a celor care au puterea. Sigur, CNCD-ul a avut şi multe reuşite conform legislaţiei care le guvernează activitatea, precum sancţinile împotriva Preşedintelui Traian Băsescu, vezi „ţigancă împuţită“ şi „păsărică“. 

În fine, sancţiunile împotriva lui Basescu au fost date de către un alt colegiu, căci cel conteporan a preferat să nu comenteze prea mult în faţa premierului Dăncilă în cazul ”autiştilor” şi au sărit cu o sancţiune pentru ”penali”. Aceste două cazuri indică politizarea excesivă a CNCDului şi diminuarea credibilităţii acestei instituţii care părea una dintre cele mai pro Europene. 

În justiţie, fără îndoială, această instrumentalizare a CNCD va fi reparată, dar bagatelizarea instituţiei care se ocupă de combaterea discriminării va rămâne şi nimeni nu va mai lua în serios atunci când o persoană cu dizabilităţi, de exemplu, va depune o plângere că a fost discriminat/ă pentru că nu are acces în instituţii publice (pentru că nu au rampă de acces pentru persoanele în fotoliu rulant).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite