Bac-ul de toamnă: foi goale la mate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 78.000 de candidaţi au susţinut miercuri a doua probă scrisă a Bacalaureatului de toamnă. Matematica i-a dat gata pe candidaţi, mulţi dintre ei plângându-se că subiectele au fost chiar mai grele decât în vară.

Biserica, oprire obligatorie înainte de Bacalaureat pentru liceenii din Iaşi GALERIE FOTO

Mulţi dintre liceenii de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu" din Bucureşti care au susţinut ieri proba de matematică la Bacalaureat au dat foile goale după ce s-a scurs o oră de la anunţarea subiectelor, timpul minim impus pentru părăsirea sălilor.

Iulian Vasile e de părere că nu va lua examenul nici de data aceasta, fiindcă nu crede că va trece la matematică. „A fost la fel de greu ca data trecută. Nu prea am făcut. La română am dat ieri, a fost uşor, a fost nuvela, am învăţat ceva înainte şi am făcut, cred că o să iau la română".

Iulian, care a terminat liceul la seral, şi-ar dori o diplomă de Bacalaureat ca să aibă mai mult succes la angajare. „Un viitor mai bun în muncă, pentru angajare, asta îţi oferă diploma. Chiar dacă acum lucrez la KFC, m-am angajat recent. Câştig 820 de lei pe lună".
Nici Ionuţ Gheorghe, absolvent al aceluiaşi colegiu, nu s-a descurcat mai bine la proba de ieri: „N-am înţeles nimic din subiectele de la matematică. Acum, nu ştiu, nu s-a copiat, că lumea nu prea a avut chef să copieze, că tupeu aveam. Şi nici eu nu am copiat, n-aveam chef".

Elev supărat pe ministru

Ionuţ  e supărat pe ministrul Educaţiei. „Prima oară nu am luat că nu am învăţat, şi acum va fi la fel. Jos Funeriu, e prea nesimţit săracul, să vină el aici să dea Bac-ul cu noi, să vadă, că ia 4".

Daniel Chiriţescu recunoaşte că nu s-a pregătit în vacanţă. Îşi doreşte însă diploma de Bac şi va da şi anul viitor examenul,  fiindcă vrea să seînscrie la Psihologie. „Mai am biologia de dat vineri. Sincer să fiu, nu ne‑am pregătit, am pierdut vremea toată vara, am fost în vacanţă, m-am distrat. La prima sesiune m-am bazat pe noroc, ca şi acum. Spre deosebire de alţi ani, dacă n-am învăţat, nu am putut să facem nimic, au fost camere. O să ne angajăm fără Bac", spune Daniel.

La Colegiul UCECOM „Spiru Haret", tot din Capitală, candidaţii au început să iasă abia după două ore şi jumătate de examen, extenuaţi şi mohorâţi. Exclamaţii precum: „A fost greu rău de tot!" sau „A fost mai greu decât prima oară!" sau „Jale, n‑am putut nici să mişcăm în bancă!", au circulat printre cei care au ieşit de la matematică.

Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare¨, spune că subiectele nu au fost nici mai grele, nici mai uşoare decât în anii trecuţi, ci fix la fel. „Subiectele care s-au dat acum sunt extrase din variantele de acum trei, patru ani, care se găsesc pe internet. Cine le-a făcut pe acelea nu ar trebui să aibă nicio problemă. Ăsta e secretul cu matematica", explică profesorul.   

Candidaţii în vârstă, mai bine pregătiţi

Candidaţii mai în vârstă s‑au descurcat însă mai bine. „Şi în vară, mai mult de jumătate dintre cei care au luat Bac-ul erau la fără frecvenţă. Ei sunt motivaţi să nu-şi piardă jobul spre deosebire de copiii aceştia care zic «lasă, că mă mai ţin părinţii»", explică Gabriel Zorzini, directorul UCECOM.

Este şi cazul unui domn de 31 de ani, director la o firmă de pază, care riscă să-şi piardă poziţia dacă nu aduce o diplomă de Bac. Peste 78.000 de absolvenţi din toată ţara au susţinut ieri proba de matematică la Bacalaureatul din toamnă. Următoarea probă scrisă, cea obligatorie a profilului va avea loc vineri, 2 septembrie. 

"Subiectele care s-au dat acum sunt extrase din variantele de acum trei, patru ani, care se găsesc pe Internet. Cine le-a făcut, nu ar trebui să aibă nicio problemă."
Ştefan Vlaston
preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite