Bac de toamnă, ultima probă: elevii slabi au dat foile goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi candidaţi au venit nepregătiţi şi la această sesiune a Bac-ului
Mulţi candidaţi au venit nepregătiţi şi la această sesiune a Bac-ului

„Un număr important de candidaţi a predat foile de examen goale, fără să fi încercat măcar rezolvarea subiectelor", declară pentru „Adevărul" inspectorul şcolar general pe Bucureşti, Cristian Alexandrescu.

Alţii au încercat să copieze, în ciuda camerelor de luat vederi, dar au fost prinşi. 15 cazuri de tentativă de fraudă au fost înregistrate în Capitală, candidaţii eliminaţi din examen pierzând dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni. La nivel naţional, numărul eliminaţilor este, potrivit Ministerului Educaţiei, de 95. Toţi au fost prinşi în timp ce copiau după cărţi în miniatură, telefoane mobile, fiţuici sau dispozitive cu căşti. La primele probe scrise, la nivel naţional au fost eliminaţi încă 311 candidaţi: cei mai mulţi - 240, la Română, şi 71 la Matematică. La examen s-au prezentat doar trei sferturi dintre cei înscrişi, adică 47.000 de candidaţi.

15 lilieci au vrut să dea Bac-ul la Arad

Elevii arădeni care s-au prezentat ieri la examen au avut parte de o surpriză de proporţii. 15 lilieci le ocupaseră clasa în care trebuia să aibă loc testarea, iar ei au fost mutaţi în altă sală. Totul s-a petrecut la Grupul Şcolar „Csiky Gergely" Arad, unul dintre cele opt centre de examinare organizate pentru sesiunea a doua a Bacalaureatului. „S-a decis că sala nu poate fi folosită şi că elevii trebuie mutaţi. Ei au fost duşi într-o altă sală care era amenajată corespunzător pentru examen. Cel mai probabil, liliecii au intrat în timpul nopţii, deoarece ferestrele erau deschise", spune profesorul Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general.

Liliecii au fost depistaţi pentru prima dată de către femeia de servici, în jurul orei 07.00, cu două ore înainte de începerea probei. Iniţial, au fost doar trei, iar femeia a anunţat organizatorii de musafirii nepoftiţi. Când s-au întors însă în sală, au constatat cu stupoare că numărul acestora ajunsese la 15. Cu toate acestea, desfăşurarea probei nu a avut de suferit, dau asigurări autorităţile şcolare locale.

„Examenul nu a fost nici măcar amânat, proba începând la ora stabilită. ­Copiii au fost mutaţi într-o sală de rezervă, care era dotată cu camere de supraveghere. Pentru a nu avea surprize şi să nu se răspândească prin alte încăperi, sala în care au fost depistaţi liciecii a fost încuiată", spune profesoara Laura Putnic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

La cea de-a treia probă a examenului de Bacalaureat, proba scrisă la alegere,  au fost înscrişi peste 60.000 de candidaţi la nivel naţional. Primele rezultate vor fi afişate la 4 septembrie şi tot atunci vor putea depune contestaţii cei nemulţumiţi de notele obţinute. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în 7 septembrie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite