Bac 2015 Română. Absolvenţii de clasa a XII-a se întorc luni la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bac 2015. Proba de Limba şi literatura română FOTO Adevărul
Bac 2015. Proba de Limba şi literatura română FOTO Adevărul

Luni încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat, la care s-au înscris aproape 170.000 de elevi de clasa a XII-a. Primul examen va fi cel de Limba şi literatura română, probă la care subiectele vor fi diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi la liceu. Săptămâna aceasta, absolvenţii au susţinut proba de competenţe lingvistce la o limbă străină.

Ministerul Educaţiei a pregătit zece variante de subiecte, din care se va extrage, în dimineaţa examenului, câte o variantă pentru fiecare specializare în parte: uman, real şi filiera tehnologică.
Sâmbătă a avut loc tragerea la sorţi a membrilor comisiilor din centrele de examen din Capitală.

Marţi, absolvenţii vor trece un alt hop - proba la limba şi literatura maternă. Testarea va continua la 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie. Cei care vor fi nemulţumiţi de note, pot depune contestaţii în aceeaşi zi,  urmând ca acestea să fie soluţionate în perioada 8-9 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie. 

Bac 2015 Română. Programa de examen la Limba Română

Subiectele la Limba şi literatura română cuprind texte literare şi nonliterare, potrivit programei de examen, precum şi itemii corespunzători evaluării lucrărilor. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea integrală a acestora în maximum 10-15 minute fiecare, susţin oficialii Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, absolvenţii vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele.

Pentru a trece fără emoţii de această probă, elevii trebuie să fi studiat în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în programă.

Astfel, proba ”vizează competenţele de receptare şi de producere a mesajelor scrise (inclusiv a unor mesaje care transpun în scris strategii şi reguli de exprimare orală) şi conţinuturi asociate acestora: filiera teoretică - profil real, filiera tehnologică - toate profilurile şi specializările, filiera vocaţională - toate profilurile şi specializările (cu excepţia profilului pedagogic)”.

Bac 2015 Română. Reguli draconice de examen

Condiţiile de examen vor fi foarte stricte. Candidaţii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio, iar înregistrările vor fi verificate prin sondaj.

Potrivit metodologiei, elevii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete.
Se interzice candidaţilor, de asemenea, să aibă asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări - manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne etc.

Orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, care permite conectarea la internet, la reţele de socializare este strict interzis.
Candidaţii nu au voie  să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Sancţiunile pentru cei care nu respectă ”regulile jocului” sunt foarte dure. Astfel, elevii care încearcă să trişeze vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Bac 2015 Română. Corectarea lucrărilor se face în alte judeţe

Cu doar câteva zile înainte ca absolvenţii de clasa a XII-a să susţină probele scrise la examenul de Bacalaureat, mai-marii de la Educaţie au luat o decizie care ar putea crea haos şi care va întârzia cu o zi afişarea rezultatelor parţiale. Concret, oficialii din Ministerul Educaţiei au hotărât, prin ordin de ministru, ca lucrările candidaţilor la Bacalaureat să fie corectate în alte judeţe decât cele în care aceştia au susţinut examenul.

Corectarea lucrărilor de Bac în alte judeţe presupune o întreagă tevatură organizatorică, atrag atenţia profesorii, liderii de sindicat şi directorii de licee. Potrivit acestora, măsura luată în premieră de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, ea ar putea preveni tentativele de fraudă, motiv pentru care a fost introdusă.  Pe de altă parte, dascălii spun că procedura este greoaie şi că era nevoie de mai mult timp pentru pregătirea ei. În consecinţă, calendarul de la Bacalaureat a suferit, la rându-i, modificări, tot pe ultima sută de metri.
Astfel, rezultatele parţiale, care ar fi trebuit publicate luni, pe 6 iulie, vor fi publicate marţi, pe 7 iulie. „Am prelungit cu o zi data de corectură a lucrărilor de Bacalaureat şi am scurtat de la trei la două zile data de corectură a contestaţiilor astfel încât afişarea rezultatelor finale să fie tot pe 10 iulie”, a explicat, pentru „Adevărul”, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Calendar Bac 2015

29 iunie, luni – proba la Limba Română
30 iunie, marţi – proba la Limba Maternă
1 iulie, miercuri – proba la Matematică şi Istorie
3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16.00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00
8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor
10 iulie, vineri - afişarea rezultatelor finale

Citeşte şi:

Bac 2015. Corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte judeţe va genera haos

Bac 2015. Afişarea rezultatelor parţiale a fost amânată cu o zi pentru ca lucrările să poată fi corectate în alte judeţe

Bac 2015. Cîmpeanu: 25.000 din 340.000 absolvenţi de liceu din promoţiile anterioare s-au înscris la examen
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite