Avocatul Poporului: Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate în timpul pandemiei, având nevoie de consiliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un copil din trei s-a confruntat în timpul pandemiei COVID cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere. De asemenea, patologiile de spectru autist în ţara noastră au crescut cu 3,85% în 2020 faţă de 2019, potricit unui raport special privind impactului pandemiei de COVID-19 asupra sănătăţii mintale a copiilor, prezentat joi de Cornelia Cor, consilier al Avocatului Poporului.

Ea a precizat că nu există date în ţara noastră legate de incidenţa tulburărilor de sănătate mintală la copii şi adolescenţi. 

“Nu ni se comunicau date statistice justificat de faptul că instituţiile respective susţineau în răspunsurile lor că nu deţin şi nu colectează astfel de date. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne-a comunicat foarte clar că nu deţine date legate de incidenţa tulburărilor de sănătate mintală la copii şi adolescenţi. Ni s-a spus că numărul total, că noi am întrebat şi numărul total al copiilor înregistraţi în sistemul public din România ca având o tulburare psihică, cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ne-au comunicat că un astfel de număr al tututor copiilor înregistrat în sistemul de sănătate publică din România ca având o tulburare psihiastrică ar fi disponibil doar în situaţia în care ar exista un registru naţional de boli psihice, ceea ce nu există”, a afirmat Cornelia Cor. 

De asemenea, ea a menţionat că nu există studii de prevalenţă privind numărul copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu tulburarare psihiatrică. 

“O altă problemă identificată a fost aceea a lipsei unor studii. În România nu există studii de prevalenţă privind numărul copiilor, adolescenţilor diagnosticaţi cu tulburare psihiatrică. Chiar şi Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că nu s-a făcut nicio cercetare care să privească evoluţia bolilor de sănătate mintală în această perioadă de pandemie. Ultimul studiu efectuat a fost publicat în 2016 şi este un studiu care priveşte evoluţia patologiilor şi internărilor în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, este un studiu care priveşte perioada anilor 1990 – 2014, studiu care a relevat o creştere semnificativă a tulburărilor de spectru autist şi a tulburărilor hiperkinetice cu deficit de atenţie”, a explicat reprezentanta Avocatului Poporului. 

Cornela Cor a mai afirmat că unul din trei copii s-a confruntat cu stări de anxietate în timpul pandemiei de COVID. 

“Organizaţia Salvaţi Copiii ne-au comunicat un material consistent, dânşii au făcut un studiu cu privire la impactul pandemiei de COVID asupra sănătăţii copiilor şi ca o primă cifră aş vrea să vă spun că unul din trei copii s-a confrunta cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere şi de asistenţă psihoemoţională, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând chiar spre consecinţe deosebit de grave, tentative de suicid”, a menţionat Cornelia Cor.

Ea a mai transmis că se înregistrează o creştere a tulburărilor de spectru autist peste tot în lume.  

“Prevalenţa tulburărilor de spectru autist a înregistrat o creştere vertiginoasă peste tot în lume şi în România Institutul Naţional de Sănătate Publică ne-a comunicat că patologiile de spectru autist au înregistrat o creştere cu 3,85% în anul 2020 faţă de anul 2019. 

Centrul de Control al Bolilor din SUA a publicat date şi am să vă dau un exemplu, dacă în anul 2001 un copil din 250 era diagnosticat cu tulburare de spectru autist, în anul 2020 un copil din 54 a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist”, a afirmat Cornelia Cor.

Un alt aspect remarcat în cadrul acestui raport îl reprezintă modificarea comportamentului alimentar la copii. 

“Comportamentul alimentar apare modificat la 5 din 10 copii care au mărturisit că fie au mâncat mai mult, fie au mâncat neregulat. În ceea ce priveşte învăţământul online, distant şi impersonal, el nu a făcut altceva decât să adâncească şi mai mult posibilitatea de a interacţiona, antrenând fie tulburări de ţin de dificultăţile de a performa, de scăderea stimei de sine şi de refuz şcolar”, a declarat Cornelia Cor.

Ea a anunţat şi o creştere a ratei de incidenţă cu privire la tulburările de sănătate mintală legate de consumul de opiacee. 

“O creştere a fost înregistrată în ceea ce priveşte rata de incidenţă a tulburărilor de sănătate mintală legată de consumul de opiacee şi derivate. În anul 2020 la nivelul întregii populaţii, rata de incidenţă a tulburărilor mintale legale de consumul de opiacee şi derivate s-a dublat faţă de 2019. Sunt date comunicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. Dacă în 2019 aveam o rată de 0, 25% la mia de locuitori, în 2020 avem 0,52%”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite