Avocatul Poporului cere lămuriri Ministerului Sănătăţii după ce bolnavii de cancer au rămas fără 4 medicamente esenţiale

Avocatul Poporului cere lămuriri Ministerului 
Sănătăţii după ce bolnavii de cancer au rămas fără 4 medicamente 
esenţiale

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, cere lămuriri Ministerului Sănătăţii după ce bolnavii de cancer au rămas fără 4 medicamente esenţiale. FOTO: Arhivă

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat, miercuri, că s-a sesizat din oficiu şi solicită lămuriri Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului în legătură cu absenţa de pe piaţă a 4 medicamente esenţiale în tratarea cancerului: două citostatice (Cisplatin şi Bleomicin), antivomitivul Osetron şi Folinatul de Calciu, un adjuvant în tratamentul cu citostatice, care are rolul de a proteja celulele organismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul lunii iunie, pacienţii bolnavi de cancer au rămas din nou fără medicamente esenţiale, scrie Hotnews.

Cisplatin, citostatic folosit în tratarea a 85% dintre tipurile de cancer, lipseşte din România de la începutul anului. Şi Bleomicin, un alt citostatic esenţial, lipseşte de câteva luni sau cantităţile sunt insuficiente.

În timp ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa, pe 17 mai, că în ţară au intrat 3.000 de doze de Cisplatin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat, pentru HotNews.ro, că necesarul lunar este de 85.000 de fiole.

În secţiile de oncologie ale multor spitale sunt de negăsit, în acest moment, şi Osetron, cel mai important antivomitiv pentru pacienţii bolnavi de cancer, şi Folinatul de calciu, un adjuvant în tratamentul cu citostatice, care are rolul de a proteja celulele organismului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: