Avertizări de caniculă şi vijelii pentru toată ţara. Unde se vor înregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii se aşteaptă la fenomene extreme FOTO Shutterstock
Meteorologii se aşteaptă la fenomene extreme FOTO Shutterstock

Avertizări de Cod Portocaliu şi Cod Galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină au fost emise marţi, 5 iulie, pentru mai multe judeţe din ţară.

Atenţionările sunt valabile de marţi, de la 12.00, şi până miercuri, ora 20.00. În acelaşi timp, mai multe judeţe din partea de vest a ţării sunt vizate de alerte meteo de caniculă.

Alerta de Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată vizează judeţele din sud-vest, î zona montană şi submontană. Instabilitatea se va extinde în noaptea de 5/6 iulie şi  miercuri, 6 iulie, treptat şi în vest, centru, nord, nord-est şi sud. Conform meteorologilor, vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25-35 l/mp.

Avertizarea Cod Portocaliu de furtună va intra în vigoare de la ora 14.00 şi va fi valabilă până miercuri, la ora 10:00. Se vor înregistra în acest interval averse torenţiale, vijelii (rafale de peste 70-80 km/h şi izolat 90 km/h) şi grindină în Oltenia, în nordul Munteniei şi în Carpaţii Meridionali, apoi şi în Banat, sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei.

harta

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 35-40 l/m.p şi, pe arii restrânse, 50-60 l/m.p.

De asemenea, meteorologii au emis avertizări Cod Galben şi Cod Portocaliu de caniculă pentru marţi, 5 iulie, de la ora 12:00, şi până la ora 20:00, pentru aproape toată ţara. Valul de căldură se va menţine în toate regiunile. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade.



Vă recomandăm să citiţi şi

harta

Tatăl sucevencei ucise de rechin în Egipt a aflat de la ştiri că o româncă a murit în staţiunea în care era fiica sa

Prima misiune de stingere a pompierilor români în Grecia. Au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie izbucnit lângă Atena

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite