Avertisment: Declaraţia pe proprie răspundere, valabilă numai în original! De ce fotografia din telefon nu e acceptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La control, declaraţia pe proprie răspundere trebuie prezentată în original FOTO Mediafax
La control, declaraţia pe proprie răspundere trebuie prezentată în original FOTO Mediafax

Autorităţile atrag atenţia că, pentru a fi valabile, declaraţiile pe proprie răspundere necesare pentru a putea justifica ieşirea din casă între orele 23.00 şi 5.00 în perioada de carantină parţială trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electonice autorizate.

Astfel, cele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate. „Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, susţin reprezentanţii Sindicatului Europol într-o postare pe propriul site. Conform site-urilor de profil, un kit de semnătură electronică poate fi achiziţionat începând de la preţuri de 96 de euro, fără TVA, pentru o perioadă de trei ani. 

Iniţial, la intrarea în carantina parţială, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului. Ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS pentru „Adevărul”. Practic, utilitatea platformei a dispărut aproape total pentru că până la această modificare site-ul permitea completarea, semnarea şi salvarea declaraţiei pe proprie răspundere în dispozitivul mobil în numai câteva minute. Acum, în noua formă, declaraţia trebuie completată şi mai apoi printată pentru a fi semnată de mână. 

Mai mult, avocatul Adrian Cuculis susţine că, din punct de vedere legal, nu vom mai putea prezenta această declaraţie pe telefon, după ce am fotografiat originalul, aşa cum era permis în primăvară. „Este vorba de o semnătură olografă realizată pe un sistem electronic neomologat. Nu este o dovadă scrisă, dacă avem în vedere ce se spune în legislaţie. Drept urmare, persoana care prezintă în acest format documentul este pasibilă de amendă”, a mai precizat Adrian Cuculis.

E online, dar trebuie prezentată fizic

„Cu privire la textul de lege, lucrurile sunt destul de clare: se permite folosirea unor declaraţii pe propria răspundere semnate olograf sau – pentru un număr foarte mic din populaţie, nu ştiu câte persoane au semnături electronice – formulare online, care, însă, trebuie să fie însoţite de acele semnături electronice. În orice alte condiţii, conform prevederilor legale, pot să fie sancţionate persoanele care circulă fără a avea aceste declaraţii semnate olograf. (…) Ştiţi că era acea glumă cu declaraţiile online care se depun la etajul I la ghişeu? Aşa e, din păcate, şi situaţia actuală, cu formularul accesat online pe care îl pun la dispoziţie autorităţile, dar totuşi trebuie semnat olograf”, a declarat Cosmin Andreica.

Din aceste motive, cei care sunt prinşi pe stradă în intervalul menţionat mai sus şi care prezintă la control o declaraţie completată şi semnată pe mobil sau o fotografie a acesteia riscă amenzi cuprinse între 500 lei şi 2.500 de lei. De altfel, în noaptea de luni spre marţi, 1.132 de persoane au fost sancţionate de poliţişti pentru că nu au respectat măsura carantinării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite