Avertisment: Curând, valul 4 de COVID-19 va deveni avalanşă! Câte cazuri vom avea peste două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ATI se află internaţi 600 de pacenţi cu COVID-19
La ATI se află internaţi 600 de pacenţi cu COVID-19

Numărul mare de infecţii din următoarele zile va continua să crească periculos. Reprezentanţii breslei profesioniştilor din sănătate atrag atenţia că medicii sunt obosiţi şi există riscul să rămânem cu spitalele goale în plin val 4.

Faţă de valul 3 al pandemiei de COVID-19, acum avem la îndemână un remediu eficient şi anume vaccinul. Cu condiţia să-l şi folosim, a subliniat dr. Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, DSU. 

„Arma este la noi, dar nu o folosim. Asta vreau să înţeleagă toţi care ne ascultă. Nu e târziu! Faci vaccinul cu Johnson&Johnson şi, în 10 zile, eşti imunizat. Faci cu Pfizer sau cu Moderna, în 20 şi ceva de zile, 30 de zile eşti imunizat. Deci în ambele situaţii devii imunizat şi scapi de posibilitatea de a ajunge la Terapie Intensivă, sau chiar internat în spital. Asta vreau să se înţeleagă. Faţă de valul trecut avem armă. Dar nu o folosim, asta e singura problemă”, a punctat Arafat. 

El a dat exemplul Danemarcei, ţară care a ridicat majoritatea restricţiilor pentru că a atins 80% din populaţie vaccinată. E o ţară care a decis: nu mai am restricţii. Am 80% vaccinaţi, şansa să ajungă la spital la ATI e mică, ridic restricţiile! La noi, suntem la 31% vaccinaţi, pe lângă cei care au trecut prin boală”, a mai spus directorul DSU.

„Evităm valurile vaccinându-ne“ 

La rândul ei, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a explicat că, în lipsa vaccinării, virusul va suferi mutaţii iar şi iar şi nu vom scăpa de pandemie. „Trebuie să reţinem că este un virus cu conţinut ARN, iar acest tip de virus are o predispoziţie de a genera mutaţii mult mai mult decât celelalte. Prin natura lor şi prin imperfecţiunea lor, de la ciclu la ciclu, generează mutaţii. Nu toate aceste mutaţii sunt şi semnificative din punct de vedere clinic, dar la un moment dat, se selectează o tulpină care dă nişte diferenţe, cum este şi această tulpină Delta. Tot ce putem să facem este să încercăm să n-ajungem la multiple valuri şi ştim calea prin care putem să evităm sau putem să scădem foarte mult riscul de a ajunge acolo, la 7.000 de valuri succesive: vaccinându-ne”, a spus dr. Simin Aysel Florescu. 

Mai ales că nimeni nu poate avea garanţia că va face o formă uşoară de COVID-19, a adăugat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti. Iar cei mai mulţi pacienţi care ajung să fie internaţi în spital sunt nevaccinaţi, a mai spus medicul infecţionist. 

„Cei internaţi azi s-au infectat acum două săptămâni“ 

Cercetătorul Octavian Jurma a anticipat faptul că pragul de 500 de internări la ATI va fi depăşit. „Valorile din următoarele două săptămâni sunt inevitabile, indiferent ce am face acum. Ele s-au produs deja pentru că pacienţii care se internează la ATI astăzi s-au infectat deja în ultimele două săptămâni”, remarcă cercetătorul. 

Potrivit acestuia, putem evita valorile prognozate pentru octombrie doar dacă acţionăm în această săptămână. „Aceasta este matematica nemiloasă a naturii pe care încercăm mereu să o trişăm lăsându-ne surprinşi, cum facem cu pregătirile de iarnă. Dacă nu vom lua măsuri în următoarele două săptămâni, valul riscă să devină avalanşă. Ce măsuri? Orice măsuri, cea mai mică restricţie imaginabilă, alegeţi voi cea mai mică «jertfă» pe care sunteţi dispuşi să o faceţi vreme de 4 săptămâni pentru a salva 10.000 de vieţi (masca pe stradă, orice). Singura condiţie este că trebuie luată la nivel naţional. Comparaţia cu alte state care au gestionat mult mai bine valul 4 ne arată că doar vaccinarea împreună cu testarea şi alte măsuri non-farmaceutice pot oferi o protecţie robustă şi scăderea numărului de cazuri grave şi decese”, consideră Jurma. 

În opinia sa, mai avem două săptămâni de creştere accelerată în ATI care ne va duce la peste 1.000 de paturi ATI ocupate la finalul lunii, peste 10.000 de internări în spitale, peste 100 de decese pe zi şi peste 6.000 de cazuri pe zi. „Acesta a fost teoretic vârful scenariului meu cel mai optimist din iulie pentru mijlocul lunii octombrie. Abia după depăşirea acestui vârf ipotetic, dacă nu am luat măsuri, vom afla care este impactul real al deschiderii şcolilor”, conchide cercetătorul. 

Ultimele date oficiale arată că duminică, 12 septembrie, s-au depistat 2.255 de noi cazuri de coronavirus din circa 32.000 de teste efectuate şi s-au înregistrat 29 de decese. Numărul total al pacienţilor internaţi este de 4.813, din care 600 la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, 141 sunt minori, 132 fiind internaţi în secţii şi 9 la ATI. 

Colegiul Medicilor Bucureşti: Există riscul epuizării medicilor

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) afirmă că, în contextul valului 4 al pandemiei de COVID-19, trebuie luate măsuri urgente pentru a evita riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout a personalului medical aflat în spitalele bucureştene. 

„Ne aflăm în faţa unui nou val al pandemiei de COVID-19, cel de-al 4-lea. Spitalele bucureştene sunt din nou în alertă. Medicii şi întregul personal medical sunt nevoiţi iarăşi să facă faţă numărului mare de pacienţi, atât pe secţiile de COVID-19, cât şi în ATI COVID-19. Nu trebuie însă uitat că acest noul val vine pe fondul oboselii şi al stresului acumulate deja de prea mult timp, pe fondul unui an şi jumătate fără pauză de respiro, mai ales în anumite specialităţi şi unităţi medicale. CMMB trage un semnal de alarmă şi cere măsuri urgente privind riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, având în vedere că vorbim mai ales de medici din specialităţi care au fost încă de la începutul pandemiei pe acest front”, se arată într-un comunicat al organizaţiei. 

Un sondaj care a inclus peste 30.000 de profesionişti din sănătate a arătat că cel puţin 1 din 5 prezintă simptome de depresie şi anxietate, iar cel puţin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn şi/sau insomnie. „Datele sunt îngrijorătoare, iar fără măsuri adecvate, situaţia în Bucureşti şi nu numai se poate dovedi şi mai gravă”, potrivit aceleiaşi surse.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite