Avansul pandemiei este de nestăvilit. Medic: Scenariul Lombardia se va repeta în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiile ATI sunt pline de pacienţi COVID-19 FOTO EPA-EFE
Secţiile ATI sunt pline de pacienţi COVID-19 FOTO EPA-EFE

Analizând cifrele pandemiei, cercetătorul Octavian Jurma prognozează o adevărată apocalipsă nemaintâlnită în valurile anterioare de infectări masive cu noul coronavirus.

Medicul critică şi unele măsuri care au fost ignorate de autorităţi, măsuri care ar fi fost obligatoriu de luat pentru stăvilirea pandemiei. „Am intrat în săptămâna adevărului. Vom avea un nou record absolut al pandemiei. La final, recordul săptămânal de cazuri de 58.364 din vârful valului 2 (noiembrie 2020) va fi spulberat cu o valoare săptămânală de peste 70.000 de cazuri noi”, atrage acesta atenţia.

Un pacient din 20 nu are şanse 

Octavian Jurma mai arată că tot mai mulţi pacienţi sunt imposibil de tratat. „Numărul de cazuri însă nu este cea mai mare problema în Valul 4, cât numărul de internări în spitale şi ATI. Din păcate în România, încă din Valul 3, majoritatea pacienţilor internaţi în spitale sunt dependenţi de oxigen, iar cei internaţi la ATI sunt dependenţi de oxigen cu presiune mare. În cazul acestor pacienţi, diferenţa dintre viaţă şi moarte se măsoară în ore şi uneori în minute. De aceea, o plafonare a numărului de internări la ATI, sau chiar o creştere mai lentă, poate duce la o creştere mai rapidă a numărului de decese în rândul pacienţilor COVID-19. Acest transfer de paturi dinspre zona non-COVID, care ar putea deservi pacienţi vaccinaţi, către zona COVID populată în proporţie de peste 80% de persoane nevaccinate va naşte alte conflicte de natură moarală şi etică între libertatea de a face ce vrei şi responsabilitatea pentru ceea ce faci.(...) Repet până ne intră bine în cap: NU vrei să te infectezi cu Delta în această perioadă nici dacă eşti tânăr şi te crezi invulnerabil. Dacă decesele celor între 20 şi 29 de ani erau săptămânale în valurile precedente, acum ele sunt aproape zilnice. La o mortalitate aparentă (CFR) de 3%, dintre cei 45.000 de mii de români diagnosticaţi cu COVID-19 săptămâna trecută, 1.200 sunt deja morţi, deşi mulţi dintre ei s-au lăsat convinşi că e doar o gripă şi îşi fac planuri pentru Crăciun. În această perioadă, de fapt, 5%, sau 1 din 20 diagnosticat în ultimele 2 săptămâni, vor muri”, spune cercetătorul într-o postare pe Facebook. 

Urmează Lombardia în variantă mioritică 

Octavian Jurma susţine că România a pierdut „meciul” cu acest val al pandemiei pe fondul reacţiei întârziate a autorităţilor, dar şi din cauza avansului luat de negaţionişti. „Ce urmează? Ce vom face? Simplu, urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România. Dacă italienii repetă acum siguranţa din valul 1 din România, noi urmează să repetăm dezastrul din valul 1 din Italia. România va demonstra lumii ce înseamnă nu doar să ai lideri negaţionişti, ci şi o majoritate intoxicată de propaganda negaţionistă”, a conchis cercetătorul. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite