Autorităţile schimbă tratamentul pentru COVID-19 după ce plasma nu şi-a dovedit eficienţa. Asimptomaticii nu mai necesită medicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Protocolul pentru COVID-19 a fost modificat, după ce, plasma nu şi-a dovedit eficienţa. De asemenea, autorităţile atenţionează că e greşit tratarea COVID-19 cu antibiotice în cazul în care nu exista o infecţie bacteriană.

Antiviralele sunt eficiente, dacă sunt administrate din timp, iar asimptomaticii nu trebuie să ia niciun tratament. Sunt câteva dintre noile recomandări pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus, au mai transmis autorităţile

Remdesivirul, singurul antiviral aprobat pentru COVID-19, până acum avea indicaţie pentru a fi folosit când pacienţii ajungeau în terapie intensivă, dar medicii, utilizându-l, şi-au dat seama că este prea târziu atunci şi au văzut că dacă îl dau mai devreme îşi dovedeşte eficienţa. De asemenea, potrivit noului protocol, anticoagulantele trebuie administrate la toţi pacienţii internaţi, dar nu şi la cei asimptomatici, arată Digi24.

„Aceste lucruri le-am observat în practica de zi cu zi. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficienţa lui este categoric mult mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentraţia de virus în sânge este foarte mare. Dacă vorbim de tratamentul cu plasmă, aici lucrurile sunt un pic nuanţate, din două motive: pe de o parte, trebuie ales foarte atent momentul în care indicăm acest tratament. De asemenea, plasma este contraindicată la pacienţii care au tromboze, or ştim că o particularitate a acestei infecţii este prezenţa trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienţii cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei. Mai există un fenomen întâlnit, o reacţie adversă, o reacţie alergică, dacă pot s-o explic aşa, pe care o dezvoltă unii pacienţi la administrarea de plasmă ca urmare a anticorpilor pe care îi produce organismul şi practic, plămânul se blochează cu aceşti anticorpi împotriva plasmei administrate, creşte volumul care se administrează şi respiraţia devine foarte greoaie. Fenomenul poate dura până la şase ore şi se poate solda chiar cu deces”, a explicat dr. Beatrice Mahler la Digi24.

Medicul a mai atenţia şi asupra altui aspect: scoaterea din uz a medicamentului Kaletra, un medicament utilizat până acum atât în tratamentul pacienţilor COVID, dar şi pentru pacienţii cu HIV.

O altă schimbare în modul de tratare a bolii este că acum se recomandă şi utilizarea ibuprofenului, spre deosebire de începutul pandemiei, când se spunea că ar fi de preferat paracetamolul.

„Eu am avut întotdeauna opţiunea de clasă de medicamente şi am considerat că atunci când vorbim de un medicament, practic vorbim de clasa din care face parte, iar ibuprofenul şi paracetamolul fac parte din aceeaşi clasă de antiinflamatoare. Au fost suspiciuni în primele momente de reacţii adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranţă de orice pacient”, a mai adăugat Beatrice Mahler.

Doctorul a explicat la final că asimptomaticii, dacă nu au simptome, nu au de ce să ia medicamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite