Autorităţile s-au răzgândit. Vom avea cărţi de identitate electronice abia din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buletinele de identitate nu se vor mai schimba de la 1 iulie  FOTO Adevărul
Buletinele de identitate nu se vor mai schimba de la 1 iulie  FOTO Adevărul

Deşi autorităţile anunţaseră că, din 1 iulie 2013, ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european - mai exact buletine electronice - ieri reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne au comunicat că acest lucru se amână până în 2014.

„În acest moment, proiectul de lege care vizează crearea cadrului legal necesar introducerii noilor acte de identitate, a fost adoptat de Senat şi se afla în dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor“, arată un comunicat al Direcţiei pentru Evidenţa Polpulaţiei.

„Ceea ce vă pot spune este că actul normativ va fi gata în acest an. După aceea urmează implementarea platformei-pilot, întâi la nivelul unui serviciu public şi mai apoi se va implementa la nivel naţional. Dar, asta se va întâmpla pe undeva prin 2014“, suţin oficiali din MAI.

Carte de identitate tip smart card

Potrivit specialiştilor de la Evidenţa Populaţiei, atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile despre posesorul acestora fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.

Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.

„Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu“, au explicat specialiştii de la Interne.

În schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Amprentele, doar cu acordul expres al solicitantului

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor, precizează sursele citate.

„Avantajul buletinului biometric este că permite autentificarea titularului în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi asigură suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice. În plus, va oferi garanţii suplimentare, asigurându-ne un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document“, au explicat specialiştii.

În ceea ce priveşte valabilitatea noilor buletinele - fie că vom opta pentru cele în format electronic sau pentru cele simple – termenul va fi acelaşi: patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani şi de cinci ani pentru cele de peste 18 ani.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite