Protocol împotriva traficului cu medicamente false, semnat şi de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Public, autorităţile precum şi partenerii privaţi - producători şi distribuitori de medicamente - au încheiat un protocol de colaborare pentru a pune punct contrafacerii de produse medicamentoase. Documentul a fost semnat de Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

„Noi am colaborat oricum cu poliţia, însă până în anul 2013 nu am avut cazuri de medicamente contrafăcute care să ajungă în farmacii. Pe de altă parte, la nivel global, fenomenul medicamentelor falsificate este un flagel şi practic, prin intermediul acestui parteneriat, care nu a fost semnat doar la noi ci a fost semnat în fiecare stat european, se încearcă anihilarea fenomenului sau măcar estomparea lui. Concret, protocolul s-a încheiat în cadrul proiectului european Safe-Med”, a explicat pentru adevarul.ro farmacistul Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), unul dintre semnatari. 

Printre semnatari s-au numărat şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor, Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România şi ai Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

„Prezentul protocol are ca obiect crearea unei reţele de puncte unice de contact (denumite în continuare SPOC) la nivelul partenerilor publici şi privaţi implicaţi în combaterea contrafacerii de produse medicamentoase, în conformitate cu atribuţiile şi competenţele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare şi normele statutare pentru fiecare din părţile semnatare”, se arată într-un comunicat de presă. 

Punctul unic de contact - Agenţia Medicamentului

Concret, fiecare semnatar îşi vor desemna câte un punct de contact (SPOC), care va gestiona problemele curente apărute în legătură cu piaţa produselor medicamentoase ori aspectele de contrafacere.

La nivel naţional, punctul unic de contact este Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (A.N.M.D.M.), iar coordonarea autorităţilor publice cu atribuţii în aplicarea legislaţiei penale în domeniu se va realiza de către punctul unic de contact în cadrul reţelei naţionale, stabilit la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Protocolul încheiat îşi propune, totodată, ca părţile semnatare să organizeze întâlniri periodic sau ori de câte ori este necesar pentru a combate fenomenul”, se mai arată în comunicat. 

Pe aceeaşi temă: 

Doi israelieni suspectaţi de fraude cu medicamente de 20 de milioane de dolari, prinşi de poliţiştii bucureşteni

Doi israelieni căutaţi de autorităţile americane pentru că ar fi făcut fraude şi înşelăciuni cu medicamente au fost prinşi în Bucureşti de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Prejudiciul adus de cei doi israelieni se ridică la 20 de milioane de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite