Autobuzul, dolarii şi oltenii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiova este un oraş minunat, încărcat de istorie şi cu mulţi oameni de toată isprava. Faptul că în 2014 se află la coada tuturor clasamentelor naţionale (cu privire la investiţii, dezvoltare, nivel de trai, şomaj etc.) arată pe de o parte proasta administrare şi pe de altă parte lipsa atitudinii civice.

Locul cel mai elocvent din acest punct de vedere este autobuzul local: autobuzele din urbea lui Siviu Purcărete sunt vechi de pe vremea lui Ceauşescu. Sunt nişte locuri ale groazei, în care mizeria, seminţele de pe jos, geamurile sparte, scaunele rupte, mirosul de benzină şi alte o mie de lucruri te fac să vomiţi.

M-am tot întrebat în ultimii 25 de ani, de când am sperat în zadar ca autobuzele să se schimbe cu

image

unele noi, care este cauza acestei proaste stări de lucruri. Este clar că atitudinea civică lipseşte (şi) pentru că oamenii s-au obişnuit să trăiască în acest fel. Pesemne, numai la întoarcerea din străinătate (deşi numărul celor care lucrează peste hotare este deosebit de mic) sau din Bucureşti, Sibiu, Iaşi etc., un craiovean ar putea să realizeze că ceva nu e în regulă cu administrarea capitalei Olteniei.

Totuşi, se va spune că nu cetăţenii sunt decidenţi, ci administraţia locală, primăria. Dar la o privire retrospectivă mai atentă, vom observa câteva aspecte uluitoare ce pot constitui explicaţia mizeriei din această mare urbe a României, străvechi loc de domnie al lui Mihai Viteazu. Primul aspect care sare în ochi este dat de faptul că primarii ultimului sfert de secol (nu îi iau în calcul pe primii primari de după revoluţie, căci mandatul lor a fost scurt: Ion Botofei (1989-1990), Constantin Buşoi (1990), Tudor Rădulescu (1990-1992), Dan Nicolae (1992-1995), Suvaina Ion (1995-1996)) au fost profund corupţi, traseişti, neinteresaţi de administraţie, ci de propria pungă; într-un cuvânt, sunt exponenţi ai şmecheriei absolute. Aceşti Mitici de Craiova (Vasile Bulucea (1996-2004), Antonie Solomon (2004-2010), Olguţa Vasilescu (din 2012)) au contribuit prin indolenţa lor, prin şmecherie şi mârlănie la decăderea urbei lui Marin Sorescu şi Tudor Gheorghe până la nivelul cel mai de jos cu putinţă.

Vasile Bulucea a fost primar şi pe vremea împuşcatului, a fost ministru etc., astfel încât mârlănia şi bădărănia acestui ştab nu avea cum să aducă lucruri bune în administrare. El nu era interesat de cetăţeni şi de traiul lor mai bun, ci să aibă emisiuni la tv (modera chiar o emisiune!) sau să aibă aventuri galante.

Despre Antonie Solomon, DNA a susţinut că a luat mită, motiv pentru care a fost arestat preventiv, judecat, apoi a revenit la primărie etc. - o întreagă epopee. Tipul traseistului absolut, oportunist şi tupeist, Solomon s-a remarcat prin lipsa oricărei realizări, nici o investiţie timp de două mandate; în schimb, i-a ţinut în braţe pe romi, pe infractori şi pe ticăloşii locali (scandalurile şi bătăile dintre clanurile de romi au ţinut multă vreme prima pagină a jurnalelor naţionale).

Urmarea firească a mârlăniei edililor craioveni se numenşte Olguţa Vasilescu, o persoană de un naţionalism feroce şi de un extremism absolut. Pe Iohannis îl face ,,mut”, ,,nemţălău”, iar pe votanţi ,,analfabeţi”.

image

Bătaia de joc proprie ştabilor PSD are în Olguţa Vasilescu un exponent genial: jigneşte, discriminează, face afirmaţii ce lezează demnitatea umană a mii şi milioane de persoane. În aceste condiţii este uşor de înţeles corupţia, şpaga, abuzul în funcţie, spălarea de bani, deturnarea de fonduri şi alte zeci de fărădelegi de la primăria Craiovei.

Această plagă, cancer al democraţiei, care este cu un singur cuvânt corupţia, îşi găseşte să fie în floare în locurile cele mai proprii; pe un asemenea sol încălcările legii sunt în număr mare.

Dar cum minciuna are picioare scurte, iar braţul legii este lung, sunt convins că lucrurile se vor schimba în bine şi la primăria Craiovei; după cum sunt sigur că atitudinea civică va fi tot mai hotărâtă şi tot mai decisivă în impunerea domniei legii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite