Aurora Liiceanu: Nostalgicii comunismului nu au reuşit să se raporteze la propria lor libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul Aurora Liiceanu a explicat, la Digi 24, motivele pentru care românii încă mai oftează după perioada comunismului, deşi au făcut cunoştinţă cu democraţia de un sfert de secol.

„Nostalgicii fac parte din categoria celor care nu au reuşit să se raporteze la propria lor libertate. Sigur că există părţi rele şi părţi bune, ca în orice lucru şi după 90 şi înainte de 90. Ca să dau un exemplu, timpul de relaţionare şi felul relaţionărilor s-a schimbat foarte mult. Deşi familia a rămas extrem de puternică, membrii familiei se întâlnesc mult mai rar ca înainte. Reînvăţăm nebunia gătitului, reînvăţăm nişte lucruri faţă de trecut pentru că nefiind mâncare.. Pierdem unele lucruri şi câştigăm alte lucruri. Problema este cum ne depărtăm de cele pierdute şi cum ne apropiem de cele câştigate. Unul din câştiguri este necontrolata libertate de exprimare. Până la urmă trebuie să ne aşezăm într-o matcă a comunicări care să fie onorabilă pentru specia noastră. Şi cred că am câştigat foarte mult prin această libertate de deplasare”, a spus Aurora Liiceanu la Digi24.

Psihologul arată că românii sunt întotdeauna într-o stare de aşteptare. „Chiar dacă am trăit într-o perioadă într-un mod rutinat, noi nu suntem totuşi aceeaşi. Eu cred că românii sunt un popor care aşteaptă. Nu ştiu ce aşteaptă, sincer să vă spun. Dar avem această stare de aşteptare şi cred că ţine pe de o parte de o corelaţie cu timpul, pentru că din afară timpul fugăreşte omul, dar din afară are bioritmurile, psihoritmurile lui care nu pot să-l grăbească aşa cum s-ar dori. Oamenii sunt grăbiţi, fără să fie grăbiţi. Şi oamenii aşteaptă să se întâmple ceva în exterior. Ceea ce cred eu că nu s-a schimbat este idee, pătrunsă în structura noastră, de a pune cauzele nefericirilor, ghinioanelor, răului, toate, în afara noastră. Aici nu s-a schimbat nimic. Nu s-a schimbat ideea de a înţelege că o relaţie, un raport are două părţi şi că fiecare intervine în ceea ce decide sau face celălalt”, a mai spus Aurora Liiceanu la Digi24. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite