Aţi fost vreodată la Sarmisegetuza Regia? Ce ar trebui făcut, pentru ca Sarmisegetuza să îşi capete locul pe care îl merită în patrimoniul cultural şi turistic românesc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia a fost distrusă de angajaţii unei firme plătite de Consiliul Judeţean Hunedoara să amenajeze o parcare pentru turiştii veniţi să viziteze cetatea.

Este grav, dar la fel de grav este că a trebuit să se întâmple aşa ceva, ca să ne amitim că Sarmisegetuza Regia este un monument de importanţă majoră pentru patromoniul cultural şi turistic românesc. Înainte să construiască o parcare, autorităţile ar trebui să aibă grijă să rămână în picioare măcar urmele de azi ale capitalei Daciei. Altfel, în viitor, turiştii vor merge să viziteze parcarea dacică Sarmizegetusa. Aţi fost la Sarmisegetuza? Ce credeţi că ar trebui făcut, pentru ca Sarmisegetuza să îşi capete locul pe care îl merită în patromoniul cultural şi turistic românesc?

 Lucrările care au afectat zidul cetăţii Sarmisegetuza Regia au fost realizate fără aprobările necesare şi fără a fi supravegheate de un arheolog, aşa cum prevede legea, în cazul monumentelor de asemenea importanţă. Preşedintele Consiliului Judeţean, care este beneficiarul lucrării, a cerut o comisie care, spune el, îi va pedepsi drastic pe cei care au greşit. Ministrul culturii si patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, a luat cunostinţă „cu indignare” de distrugerile provocate la Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia şi a cerut declanşarea unei anchete penale împotriva celor vinovaţi de distrugerea unei părţi din zidul cetăţii Sarmizegetusa Regia. E trist că a fost nevoie de acest mic dezastru, pentru ca cineva să-şi mai aducă aminte de acest monument de importanţă majoră. Problemele Cetăţii Sarmisegetuza sunt mult mai mari, vechi şi grave decât respectiva parcare. Poate ar fi bine să folosim această oportunitate pentru a atrage atenţia asupra lor.

De ce nu e folosită Sarmisegetuza ca brand turistic? Spune si tu!

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite