Atenţie! Joggingul poate să îngraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joggingul îngraşă!
Joggingul îngraşă!

Pentru unii, alergarea pare a fi arma cea mai potrivită împotriva kilogramelor în plus. Dar cele mai recente cercetări arată că această activitate poate avea efecte mai puţin aşteptate. În loc să slăbească, oamenii care fac jogging se pot îngrăşa dacă nu-şi schimbă comportamentul alimentar.

Sophie Morris, o sportivă care a alergat la maraton, explică într-un articol publicat de telegraph.co.uk de ce se întâmplă acest lucru. „Ideea că sportul, şi alergatul în special, vor conduce la pierderea de greutate, este o idee preconcepută. Alerg de câţiva ani. Pierdere în greutate: zero. Când am alergat la maraton aveam naiva convingere că voi arătat ca un top-model. În schimb, am pus pe mine câteva kilograme în plus. În acel moment mi s-a părut nefiresc. De fapt, acesta este un lucru obişnuit deoarece musculatura este mai densă decât grăsimea. Trezitul la ora 6 dimineaţa pentru alergări lungi necesită un aport crescut de calorii. Cum am reacţionat? Am mâncat două mic-dejunuri, apoi gustări cu multe proteine înainte şi după alergare. Şi să nu uit: şi prăjitură".

Dieteticienii sunt de acord cu această explicaţie şi spun că pierderea în greutate poate avea loc dacă mişcarea este combinată cu regim alimentar. „Este posibil să slăbeşti dacă faci schimbări în modul de a te hrăni", explică dr. Laura Clark, dietetician britanic. „Dar să pierzi în greutate doar prin sport este foarte dificil. Trebuie să lucrezi cu o intensitate mare timp de trei-patre ore sau chiar mai mult, pe săptămână şi acest lucru nu e potrivit pentru toată lumea".

Dacă ar fi să aleg un cuvânt care să descrie comportamentul meu pe perioada antrenamentului pentru maraton, aş alege să spun că am fost lacomă. Şi el exemplifică două motive principale pentru care nu poţi avea şanse să slăbeşti doar prin exerciţiu fizic", spune Sophie Morris.

În primul rând te gândeşti cum să te recompensezi după un efort atât de intens „Un măr este mai puţin atrăgător după ce ai transpirat atât", comentează dr.Clark. „Este foarte uşor să te gândeşti că ai fost la sală sau ai alergat în parc şi că meriţi o recompensă. Realitatea este că nu trebuie să creşti foarte mult aportul de calorii".

Oamenii preferă să-şi facă mici daruri dulci după ce termină exerciţiile fizice", este de părere şi James Duigan, antrenorul actriţei Elle Macpherson. Iar asta e ca şi cum ai face „doi paşi înapoi".

Stresul alergării poate să crească depozitele de grăsime de pe abdomen

O jumătate de kilogram de grăsime echivalează cu 3500 de calorii. Ai nevoie de 500 de calorii pe zi ca să pierzi 500 g, aşa că autorecompensarea cu un burger sau cu o prăjitură va anula automat tot efortul făcut. Şmecheria este că acest lucru e cel mai uşor de făcut. „Îţi poate lua o oră să arzi 400-500 de calorii şi doar două minute să mănânci ceva", spune dr. Clark.

Exerciţiile fizice pot reduce dar, în acelaşi timp, pot stimula senzaţia de foame. Din păcate, doar exerciţiile foarte intense pot suprima apetitul. Un studiu efectuat la Universitatea Loughborough arată că exerciţiile fizice intense sporesc nivelul peptidelor YY, un hormon care suprimă foamea şi reduce ghrelina, un hormon care stimulează apetitul. Dar, după o oră pofta de mâncare „loveşte" din nou.

Un al studiu efectuat la Universitatea din Massachusetts arată că exerciţiile nu numai că sporesc pofta de mâncare dar, mai mult decât atât, sporesc nivelul de insulină şi de leptină. Ambele sunt hormoni care stimulează apetitul, iar femeile sunt mai afectate decât bărbaţii.

„Alergarea este foarte bună. Nu vreau să descurajez oamenii", spune antrenorul Duigan. „Dar oamenii pot exagera. Să te trezeşti dimineaţă la ora 5, să alergi o oră şi jumătate, zilnic, este o abordare obsesivă care poate spori nivelurile de cortisol, hormonul stresului. Aceasta poate să conducă la creşterea depozitelor de grăsime pe abdomen.

Doar alergarea nu ajută la crearea musculaturii şi a obţinerii unui aspect tonifiat. O jumătate de oră de alergare la două zile este suficient, dar e bine să fie combinată cu exerciţii de fitness sau exerciţii la sală.

Este important să nu se minimalizeze beneficiile exerciţiului fizic, chiar dacă a fost supraevaluat rolul lor în pierderea greutăţii. Mişcarea are, în continuare, un rol crucial în cele mai multe aspecte ale sănătăţii fizice, în lupta împotriva bolilor şi în ce priveşte sănătate mintală. Chiar mai mult decât atât, joggingul de dimineaţă îmbunătăţeşte starea de spirit şi te ajută să începi ziua cu zâmbetul pe faţă.

Alergarea şi pierderea în greutate. Ce să faci şi ce să nu faci:

* Mănâncă cu o oră şi jumătate înainte să începi joggingul. O gustare sănătoasă după ce ai terminat de alergat este binevenită.

* Combină intensitatea alergării. Aleargă 30 de minute combinat cu rafale de sprint pentru arderea grăsimilor şi pentru tonifierea musculaturii şi cu exerciţii de fitness

* Mişcarea urmată de o gustare este mai bună pentru starea generală de sănătate decât sedentarismul. Dar trebuie să conştientizezi numărul caloriilor pe care le arzi. Dacă alergi 40 de minute nu înseamnă că poţii mânca, după aceea, două gogoşi. O gustare sănătoasă ar trebui să fie compusă din 3-4 biscuiţi cu ovăz sau 80 g de ciocolată neagră sau două ouă fierte cu două felii de pâine integrală.

* Evită băuturile izotonice dacă alergaţi mai puţin de o oră. Nu ai nevoie de ele deoarece rezerva de carbohidraţi din muşchi şi din ficat poate susţine efortul fizic pentru o oră. În schimb, bea multă apă pentru rehidratare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite