Asociaţia rudelor victimelor şi a supravieţuitorilor de la Colectiv îi dau în judecată pe cei consideraţi vinovaţi de tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Colectiv GTG 3010, Asociaţia rudelor victimelor din Colectiv, dar şi a supravieţuitorilor
Asociaţia Colectiv GTG 3010, Asociaţia rudelor victimelor din Colectiv, dar şi a supravieţuitorilor

Rudele victimelor, dar şi supravieţuitorii tragediei din clubul Colectiv au anunţat, duminică, în cadrul lansării Asociaţiei “Colectiv GTG 3010” că vor depune plângeri penale împotriva fostului ministru Nicolae Bănicioiu, a secretarului de stat Raed Arafat, a managerilor de spitale, dar şi a altor persoane cu putere de decizie considerate vinovate pentru cum au acţionat autorităţile în cazul tragediei de anul trecut.

”Asociaţia a fost constiuită cu două gânduri: unul ca să ajutăm victimele suprevieţuitoare, pentru că avem oferte de ajutor, iar al doilea pentru a extinde cercetările împotriva celor pe care îi considerăm vinovaţi.  Se fac cinci luni de la tragedie şi nimeni nu a fost tras la răspundere. Am, eu, personal, o listă foarte lungă de oameni care trebuie traşi la răspundere, de conducerea ministerelor până la conducerea spitalelor, care nu aveau planul alb”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei, Eugen Iancu, tatăl unui tânăr de 22 de ani, Mihai Alexandru, mort în clubul Colectiv în urma incendiului din 30 octombrie 2015. 

Reprezentantul asociaţiei a mai spus că aparţinătorii au fost minţiţi, victimile fiind infectate în spitale şi nefiind transferate la timp în unităţi medicale din străinătate, iar astfel au murit alţi 37 de oameni.  

Reamintim că pe 30 octombrie, în clubul bucureştean Colectiv, a izbucnit un incendiu chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa  64 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al Guvernului, Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci abia la 22.50, adică la 18 minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi la 7 minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei. 

Inspectorii guvernamentali au precizat că declanşarea s-a făcut după parcurgea unor etape prevăzute de legislaţia în vigoare, „care pot fi descrise ca fiind birocratice”. 

Totodată, din documentul inspectorilor guvernamentali reiese că, la data tragediei nu a existat un Plan alb cadru la nivelul Ministerului Sănătăţii şi nici la nivelul fiecărui spital care a preluat răniţii pe 30 octombrie 2015. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite