Asia Bibi: Curtea supremă din Pakistan anulează pedeapsa cu moartea pentru femeia creştină condamnată pentru blasfemie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asia Bibi, o fermieră creştină săracă şi mama a cinci copii, culegea fructe împreună cu un grup de femei, într-un câmp de lângă mica localitate Sheikhupura, în Pakistan. Femeile i-au cerut să aducă apă de la o fântână din apropiere. S-a conformat, dar s-a oprit să ia o gură de apă cu o cană de metal pe care a găsit-o lângă fântână.

Un vecin care avusese o ceartă cu familia femeii a văzut-o şi i-a spus, pe un ton mânios, că îi este interzis unei creştine să bea apă din aceeaşi cană din care beau musulmanii, şi că şi alţi fermieri o consideră murdară, deoarece este creştină: „Eşti doar o creştină împuţită. Ne contaminezi apa! Iisus al vostru nici măcar nu a avut un tată; a fost un bastard, n-ai auzit asta?“. Când i s-a cerut să se convertească la Islam, femeia a răspuns: „Cred în religia mea şi în Iisus Hristos, care a murit pe cruce pentru păcatele omenirii. Ce a făcut profetul vostru, Mahomed, ca să salveze omenirea? Voi ar trebui să vă convertiţi, nu eu“.

Cinci zile mai târziu, un lider religios local, Qari Salem, a folosit difuzoarele moscheii pentru a o acuza pe femeie de blasfemie. O mulţime furioasă s-a strâns la chemarea lui Quari Salem, a încercuit-o pe femeie a bătut-o şi a violat-o, în prezenţa celor cinci copii ai femeii. După viol, mulţimea a obligat-o să mărturisească faptul că ar fi comis o blasfemie împotriva Profetului Mahomed, apoi a târât-o pe femeia creştină la poliţie. A fost ţinută la închisoare mai bine de un an, înainte de a i se aduce vreo acuzaţie formală. La un an şi jumătate de la incidentele din 2009, un tribunal local din Sheikhupura a condamnat-o pe Asia Bibi la moarte prin spânzurătoare, pentru blasfemie, şi a amendat familia cu o sumă foarte mare, pentru regiunea respectivă. O mulţime strânsă la uşa tribunalului a salutat cu entuziasm verdictul, strigând „Ucideţi-o! Ucideţi-o! Alah Akbar!“ Asia Bibi a devenit prima femeie condamnată la moarte în Pakistan pentru acuzaţia de blasfemie.

Soţul femeii a făcut apel, iar procesul a fost tergiversat timp de aproape zece ani. În acest timp, femeia a fost ţinută la izolare, într-o carceră de 2.4 m pe 3.0 m, fără ferestre. A fost deseori ameninţată de alţi deţinuţi şi bătută de gardienii închisorii. Human Rights Watch a arătat că situaţia femeii nu este neobişnuită, şi că acestea sunt condiţiile de detenţie ale creştinilor acuzaţi de blasfemie în Pakistan.

În anul 2014, soţul femeii a făcut apel la Preşedintele Pakistanului pentru clemenţă, iar avocatul ei a făcut apel la Curtea Supremă a Pakistanului. După alte tergiversări provocate de demisia unuia dintre judecătorii de la Curtea Supremă, Curtea Supremă a hotărât, pe 8 octombrie, să-i judece cazul. Pe 31 octombrie, Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o pe Asia Bibi de acuzaţiile de blasfemie, printr-un document detaliat, de 56 de pagini.

Blasfemia este o crimă serioasă, dar insultarea religiei apelantei şi a sensibilităţilor religioase ale acesteia şi apoi amestecarea adevărului cu falsuri în numele Sfântului Profet Mohamed nu a fost departe de a fi o blasfemie“, a arătat unul dintre cei trei judecători. „Este ironic că în limba arabă numele apelantei, «Asia», înseamnă «păcătos», dar în circumstanţele de faţă, ea pare a fi o persoană, în cuvintele Regelui Lear al lui Shakespeare, «împotriva căreia s-a păcătuit mai mult decât a păcătuit ea»“, a scris unul dintre cei trei judecători care au dat sentinţa, într-o opinie separată.

La aflarea sentinţei, Huaman Rights Watch a arătat că legile antiblasfemie din Pakistan sunt folosite, foarte adesea, pentru a intimida, forţa, hărţui şi a persecuta şi a descris aceste legi drept „discriminatorii şi abuzive“. Pe de altă parte, în Sheikjupura au fost ridicate afişe stradale care cer ca femeia să fie decapitată, la întoarcerea acasă. Un grup a parcurs străzile din Rawalpindi strigând „spânzuraţi-o! spânzuraţi-o“. Un imam a pus o recompensă în valoare de 500.000 de rupii pentru oricine care o va ucide pe femeie. Un sondaj arată că 10 milioane de pakistanezi au arătat că ar fi dispuşi, fiecare în parte, să o ucidă pe femeie, fie din motive religioase, fie pentru suma foarte consistentă de bani.

Familia femeii a fost deseori ameninţată şi se ascunde, de ani de zile. Soţul femeii a declarat: „Nimeni nu o va lăsa să trăiască. Ei spun că o vor omorî atunci când iese din închisoare“. Italia, Franţa şi Spania le-au oferit azil Asiei Bibi şi familiei acesteia.

prezentare a raportului PEW cu privire la intensificarea persecuţiei religioase în lume, pe parcursul ultimului deceniu.

Guvernatorul provinciei Punjab (a doua ca mărime din Pakistan), Salman Taseer, a fost asasinat deoarece a apărat-o pe Asia Bibi. Peste 1300 de creştini au fost acuzaţi de blasfemie, în ultimii 30 de ani, şi mulţi dintre ei au fost ucişi înainte de finalizarea proceselor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite