Articole cu bentiţă tricoloră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Ungariei, drapelul secuiesc şi tricolor românesc, laolată pe o clădire din Odorheiu Secuiesc FOTO Reuters
Steagul Ungariei, drapelul secuiesc şi tricolor românesc, laolată pe o clădire din Odorheiu Secuiesc FOTO Reuters

În ultima vreme cele mai citite, distribuite şi comentate articole ating tema naţională. Că este vorba despre Moldova de peste Prut, despre scandalul steagurilor secuieşti, despre fetiţa cu bentiţă, despre cum stă ţara noastră în genunchi pe la Bruxelles, toate aceste subiecte scot radicalii şi extremiştii din adormire.

Aceştia citesc titlurile, aproape că nu-i mai interesează conţinutul, şi încep de îndată să-şi dea cu părerea în mod extins despre unguri, secui, Angela Merkel, ruşi, romi, filonul dacic, sângele roman, conspiraţia mondială împotriva României etc.

De cele mai multe ori impresia este că oricât de echilibrat ai scrie, oricât de delicat te-ai exprima pe o asemenea temă, comentariile vor strica toată grija şi atenţia ta. Şi că, în final, scrii degeaba.

Uneori dialogul pe teme naţionale este inutil pentru că părerile interlocutorilor sunt de nezdruncinat în faţa oricărui argument. Ţi se arată un clip video cu o demonstraţie că povestea pâinii pe care nu o poţi cumpăra în oraşele cu etnici maghiari majoritari este falsă şi imediat vin douăzeci de deştepţi care pot jura că lor sau cuiva din familie i s-a întâmplat asta.

Arăţi că pe o clădire a unei primării din Ungaria este arborat steagul României şi maghiarii nu sunt deranjaţi, imediat apare cineva care-ţi scoate ochii cu băţul drapelului spunând că e o făcătură, că în Ungaria românii sunt discriminaţi, că n-au aceleaşi drepturi pe care le au ungurii la noi în ţară.

Uneori „vocalii” naţionalişti îmi par o minoritate cu prea multe drepturi şi cu o prea mare libertate de exprimare. Vreau să cred că există o majoritate tăcută care, ca şi mine, râde când vede inflamarea pe aceste teme într-o Europă care şterge graniţele, într-o lume în care diversitatea este mai apreciată ca enclavizarea.

Acum şase ani, când am călătorit prin Harghita şi Covasna, drumurile dintre oraşe erau distruse, pline de gropi, o insultă la adresa civilizaţiei. Anul acesta am avut de mai multe ori drum prin aceste judeţe şi nu-mi venea să cred cum s-a transformat infrastructura, ce bine arată şoselele, cât de exact sunt marcate. E o plăcere să călătoreşti prin „Ţinutul secuiesc”. Şi este o dovadă că politicienii votaţi aici au dat ceva înapoi comunităţii, au ştiut să atragă investiţii, să negocieze cu responsabilii de la Bucureşti beneficii pentru votanţii lor. Aşa că atunci când mai auziţi politicieni români inflamaţi de discurs naţionalist ar fi bine să îi întrebaţi ce au făcut ei pentru votanţii lor, cum au negociat infrastructura din colegiul lor cu guvernul, câţi kilometri de drum modern şi bine marcat au adus în judeţul în care au fost votaţi. Şi abia apoi, dacă sunteţi satisfăcuţi de răspuns, să exclamaţi „ce bine le-a zis-o”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite