Armata Romana va disponibiliza cate 5.000 de ofiteri pe an

Pana in anul 2007, Armata Romana va continua sa disponibilizeze cate 5.000 de cadre militare pe an, a anuntat ieri secretarul de stat Sorin Encutescu, seful Departamentului pentru armonizare

Pana in anul 2007, Armata Romana va continua sa disponibilizeze cate 5.000 de cadre militare pe an, a anuntat ieri secretarul de stat Sorin Encutescu, seful Departamentului pentru armonizare legislativa si relatii publice din Ministerul Apararii Nationale. Disponibilizarile vor inceta in anul 2007, cand se va atinge, in sfarsit, "modelul piramidal" al armatei si cand armata va numara 75.000 de militari si 15.000 de salariati civili. In momentul disponibilizarii, cadrele militare vor primi, ca si pana acum, sume compensatorii. Potrivit secretarului de stat Encutescu, acestea sunt de 10-20 de salarii lunare, ceea ce inseamna pentru un ofiter intre 100 si 200 de milioane de lei. Ofiterii si subofiterii disponibilizati vor beneficia si de reconversie profesionala, conform programului derulat in cooperare de Ministerul Muncii si Ministerul Apararii Nationale si platit dintr-un credit de 500.000 de dolari, acordat de Banca Mondiala. Programul de reconversie include consiliere in vederea orientarii profesionale, cursuri de recalificare, sprijin in plasarea pe piata muncii si asistenta in deschiderea unei afaceri. In ultimii 5 ani, dintre cele 30.000 de cadre militare trecute in rezerva, au beneficiat de reconversie profesionala circa o treime (cele care nu au avut dreptul la pensie de serviciu completa). Dintre cei 9.761 de militari in rezerva care au beneficiat de reconversie, doar 284 si-au inceput deja o afacere proprie in diferite domenii - de la comert sau reparatii auto pana la inregistrari audio-video si confectionarea de drapele. De anul viitor, militarii disponibilizati vor putea beneficia si de microcredite de cate 10.000 de euro, care sa-i ajute in pornirea unei afaceri. Pentru a beneficia de un asemenea credit, militarii in rezerva vor trebui sa convinga "Fondul de microcreditare", care va avea filiale in fiecare judet, ca au intocmit un proiect de afacere viabil, care sa le permita sa ramburseze banii. Avantajul acestor microcredite va fi ca dobanzile solicitate beneficiarilor vor fi sub dobanzile curente ale bancilor comerciale. Pentru a usura derularea activitatii micilor firme ale militarilor disponibilizati, in acest an a inceput sa functioneze, la Bucuresti, un incubator de afaceri, iar pana la sfarsitul anului curent se vor mai infiinta doua incubatoare la Timisoara si la Sibiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările