Argumentele groteşti ale lui Jim Carrey şi noua formă de eugenie socială

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jim Carrey argument

Jim Carrey a postat pe Twitter o caricatură grotescă, cu guvernatoarea Statului Alabama în postura unui copil care este avortat prin sucţiunea creierului (o procedură folosită în „clinicile” de avort).

Caricatura postată de actorul american este însoţită de mesajul „dacă vrei să întrerupi o sarcină, ar trebui să o faci înainte ca fetusul să devină guvernatoarea Statului Alabama” (în condiţiile în care Statul Alabama a promulgat, recent, o legislaţie care restricţionează avortul).

Dincolo de grotescul caricaturii, Jim Carrey reia un argument folosit, tot mai des, de activiştii pro-avort: şi anume, că avortul ar fi o formă de eugenie socială şi că ar „curăţa” societatea de elementele impure sau indezirabile. La noi, Mircea Toma vehicula anul trecut acest argument pe blogul său, când cita fără nici o rezervă sau distanţare o lozincă împotriva Marşului pentru Viaţă: „Dacă fecioara Maria ar fi făcut avort, acum am fi fost scutiţi de voi, cei proşti”. (la punctul 3, aici).

Recent, un deputat democrat din Statul Alabama a declarat că „unii copii sunt pur şi simplu nedoriţi – aşadar, ori îi ucizi acum, ori îi ucizi mai târziu”. Deputatul John Rogers a recunoscut deschis că avortul înseamnă uciderea unor copii, şi şi-a întărit ideea: „Dacă îi aduci pe lume nedoriţi şi neiubiţi, e ca şi cum i-ai trimite direct la scaunul electric. Aşa că ori îi ucizi acum, ori îi ucizi mai târziu.” În realitate, în Statele Unite au avut loc, anul trecut, 25 de execuţii pe scaunul electric, în timp ce statisticile oficiale indică faptul că au fost avortaţi peste 900.000 de copii.

Folosirea unor astfel de argumente groteşti, dacă nu de-a dreptul monstruoase moral, arată că activismul pro-avort intră într-o nouă etapă. Şi anume, este recunoscut deschis faptul că avortul înseamnă uciderea unor copii, ba chiar sunt expuse, grafic, şi metodele îngrozitoare prin care aceşti copii sunt ucişi (vedeţi caricatura din imagine). Dar, în acelaşi timp, se vehiculează „necesitatea” avortului, ca formă de „curăţare” a societăţii, sau de construire a unei societăţi mai „pure” – ideologic, în primul rând. Şi eugenia, şi ideea de „puritate” sunt idei esenţiale caracteristice fascismului. Altfel, chiar dacă am avea certitudinea că un copil ar deveni Hitler, „soluţia” de a-l ucide din faşă este una aberantă – ceea ce putem face este să-i asigurăm acelui copil condiţii de creştere şi de educaţie mai bune, un mediu familial mai stabil pentru a-i da o şansă să nu devină Hitler; şi în nici un caz să îl ucidem pentru ceea ce ar putea el să devină.

P.S. Procedura pomenită de Jim Carrey se referă la avortul în ultimul trimestru de sarcină, când capul copilului este prea mare, oricât de dilatat artificial ar fi colul femeii. Şi atunci cei care fac avortul înfig în capul copilului o seringă cu care îi extrag creierul, pentru a-i zdrobi mai uşor capul. Nu este în nici un fel o metaforă – ci se referă la un procedeu extrem de violent care chiar aşa se desfăşoară, cum arată imaginea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite