Arafat: Deschiderea anului şcolar nu a adus un impact major cu privire la creşterea numărului de infectări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat
Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că deschiderea anului şcolar nu a adus "un impact major” în privinţa creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus, însă atrage atenţia asupra faptului că "de apărut sigur or să fie” focare de infectare în unităţile didactice.

Întrebat vineri seară, într-o emisiune la Digi 24, dacă fenomenul de creştere a numărului cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este un efect al deschiderii anului şcolar, secrerarul de stat din MAI a răspuns că deschiderea şcolii nu a adus "un impact major” cu privire la această creştere, ci este vorba despre un cumul de factori. 

"Probabil, nu putem să spunem că este de acolo efectul, dar este clar că anul şcolar va duce la o creştere şi acuma începem să o vedem. Este, poate, mixt şi din alte motive, pentru că s-au întâmplat în acelaşi timp aproape, s-au întors oamenii la muncă, sunt mai multe lucruri care au dus la această creştere. Dar trebuie să urmărim mai departe, să vedem: apar focare, nu apar focare în şcoli, cât de des apar, pentru că de apărut sigur or să fie. Cât de des, cât de frecvent, cât de serioase sunt focarele care apar...”, a declarat Raed Arafat.

El a spus că nu ştie să fi fost semnalate "probleme grave sau critice” în ceea ce priveşte răspândirea bolii în urma deschiderii anului şcolar.

"Noi acum aşteptăm, cum vă spun, asta nu se calculează, acum, aşteptăm să vedem şi prima săptămână din octombrie, dar e clar că mergem spre o situaţie din ce în ce mai complexă. (...)  Noi mergem spre o situaţie care e posibil să nu vedem în timpul ei o scădere", a afirmat Arafat. 

El a atras atenţia părinţilor care duc şi iau copiii de la şcoală să nu intre în aglomeraţii, să respecte regulile de distanţare pentru că, în caz contrar, devine inutil efortul de a respecta regulile în interiorul unităţilor de învăţământ.

"Dacă nu e un proces complet, partea în care nu se respectă regulile devine periculoasă”, a explicat Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite