Aproximativ 40.000 de apeluri la numărul unic 119, destinat semnalării cazurilor de abuz împotriva copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

La 3 luni şi jumătate de la lansarea numărului unic pentru copii „119 – Din grijă pentru copii”, 39.656 de apeluri de la copii, persoane fizice sau angajaţi ai unor instituţii au făcut posibilă salvarea a mii de copii din situaţii de risc, abuz, neglijare sau diferite forme de exploatare. 171 de apeluri au sesizat situaţii în care au fost implicaţi copii cu dizabilităţi.

În perioada 9 martie -12 aprilie 2022, au fost înregistrate 61 de apeluri în limba ucraineană, care vizau diferite situaţii în legătură cu „refugiaţii” minori. Cele mai mule dintre apeluri au făcut referire la situaţia unor copii neînsoţiţi sau apelanţii solicitau informaţii cu privire la servicii medicale sau şcoală pentru copiii ucraineni.

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 717 de misiuni de urgenţă în teren, însemnând faptul că tot atâtea situaţii de risc la adresa copiilor au fost soluţionate intervenţie în regim de urgenţă.

Principalele probleme semnalate de copiii şi adulţii care au apelat numărul 119 în perioada 5 ianuarie – 16 aprilie vizează abuzul fizic şi emoţional, abuzul sexual, neglijarea şi cerşetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informaţii în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocaţie etc.

Peste 50% dintre situaţiile de abuz, neglijare sau exploatare semnalate s-au petrecut în familie, 4,1% în sistemul de protecţie a copilului, 2,5% în spitale şi 17,7 în alte contexte precum: în spaţiul public, la şcoală, în mijloacele de transport etc.

Au fost semnalate 4 posibile situaţii de trafic de minori, în care a fost sesizată poliţia şi ofiţerii de combatere a traficului de persoane desfăşoară anchete. Copiii au fost identificaţi în toate situaţiile.

119

Pe parcursul celor trei luni, s-a evidenţiat faptul că vârsta copiilor despre a căror situaţie a fost apelat numărul unic 119 este relativ constantă, cu un vârf în jurul vârstei de 14-15 ani. De remarcat faptul că, numărul de apeluri în care apelanţii sunt copiii înşişi creşte după vârsta de 11 ani.

119

Ce este numărul 119 şi cum poate fi folosit 

Numărul 119 este primul număr unic la nivel naţional destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare copilului. Acest serviciu este parte integrantă din Programul Naţional de Suport al Guvernului pentru copii, în contextul pandemiei de Covid „19 –  Din grijă pentru copii”, adoptat prin OUG. Nr. 105/2021.

Scopul acestui număr unic la nivel naţional este de a depista şi interveni cu specialişti din domeniul protecţiei copilului, în timp real în situaţiile în care integritatea fizică şi psihică a copiilor este în pericol.

Numărul 119 beneficiază de o infrastructură complexă de intervenţie specializată şi suport pentru copii, în timp real. În cele 47 de Direcţii de Protecţie a Copilului din ţară funcţionează birouri de operatori call-center 24/24 de ore, care preiau apelurile şi care utilizează o platformă digitală integrată, interconectată cu numărul 112. Fiecare apel este monitorizat, gestionat în baza unor proceduri clare şi niciun caz nu poate fi închis fără soluţionare. 

De asemenea, există echipe mobile de intervenţie specializată ale DGASPC în fiecare judeţ din ţară formate din specialişti în protecţia copilului, care intervin în timp real 24/24 ore. În situaţiile de risc imediat la adresa vieţii copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgenţă 112, care preia cazurile în regim special, iar în situaţiile în care copiii necesită doar suport psiho-emoţional, sunt transferaţi telefonic. 

Exemple de situaţii de risc din care au fost salvaţi copiii de specialiştii DGASPC

Doi copii (8 şi 4 ani) aflaţi în grija bunicii sunt trimişi la cerşit de către aceasta, care utilizează veniturile astfel obţinute pentru a-şi achiziţiona băuturi alcoolice şi ţigări. Minorii nu au fost niciodată înscrişi într-o formă de învăţământ. Echipa mobilă a confirmat aspectele sesizate, stabilindu-se măsura de plasament în regim de urgenţă în beneficiul acestora.

O minoră în vârstă de 16 ani abuzată sexual de 2 persoane de sex masculin din comunitate. S-a intervenit în regim de urgenţă, minora a intrat în program de consiliere şi monitorizare, s-a deschis dosar de cercetare penală.

La data de 30 martie 2022, numărul 119 a fost apelat de către o persoană din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei, pentru a sesiza faptul ca o minoră de 17 ani, cetăţean ucrainian însoţita de un adult, fără legătură de filiaţie doreşte să traverseze frontiera având destinaţie Varna Bulgaria. Urmare a demersurilor echipei mobile din cadrul DGASPC, minora a fost preluata de către autorităţile bulgare care au atribuţii in domeniul protecţiei copilului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite