Aproape jumătate dintre fumătorii consiliaţi în centrul de la „Marius Nasta” au renunţat la tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul Stop Fumat, un succes în rândul celor care au vrut să se lase de fumat FOTO Adevărul
Programul Stop Fumat, un succes în rândul celor care au vrut să se lase de fumat FOTO Adevărul

Rata de succes în rândul celor 543 de fumători care, pentru a scăpa de acest viciu, s-au adresat Centrului de consiliere din Institutul „Marius Nasta” a fost de 48%, după şase luni. Anunţul a fost făcut de coordonatorul centrului, doctorul Magdalena Ciobanu.

„Dacă luăm în calcul doar fumătorii care s-au adresat programului cu intenţia de a renunţa complet la tutun şi de a urma tratamentul conform recomandărilor, adică 543 de persoane, atunci rata de succes la trei luni a fost de 69,3%, iar la şase luni, de 48%”, a spus medicul Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.

Potrivit doctorului Ciobanu, motivul reluării fumatului este exclusiv de natură psihologică, ceea ce subliniază importanţa consilierii psihologice acordată de un psiholog cu pregătire în domeniul tabagismului.

Coordonatorul Centrului de consiliere, care a prezentat rezultatele programului Stop Fumat derulat anul trecut în Institutul „Marius Nasta”, a precizat că din totalul celor au cerut sprijin, 89,3% au primit tratament medicamentos.

Medicul Magdalena Ciobanu a mai spus că majoritatea celor care au reluat fumatul la şase luni de la intrarea în program au declarat că acest lucru s-a întâmplat într-o conjunctură socială, explicaţia-tip fiind „am fost la un club şi am fumat doar o ţigară, apoi am ajuns din nou la un pachet.

Pe aceeaşi temă:

Banca Mondială: cirozele au crescut cu 80% în ultimii 20 de ani. Acestea sunt urmate de bolile de inimă şi diabet

Bărbaţii din Estul Europei şi Asia centrală mor mai repede decât femeile, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale. Acelaşi document relevă că bolile de inimă, ciroza şi diabetul sunt din tot mai frecvente în ultimele două decenii. Printre cauze se numără consumul excesiv de alcool, dietele nesănătoase şi fumatul.

De ce trebuie să ţii seama pentru o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în Europa. Tu ştii cum să te protejezi de ele? Iată câteva sfaturi care te ajută să păstrezi sănătatea inimii!

Un supliment alimentar ar putea reduce numărul deceselor provocate de bolile cardiace

Un supliment alimentar ar putea ajuta persoanele care suferă de boli cardiace să supravieţuiască un timp mai îndelungat, susţin cercetătorii.

Bolile de inimă fac ravagii în România. La fiecare 30 de minute un român moare de infarct

Bolile de inimă reprezintă şi acum principala cauză de deces din România. 150.000 de români se sting anual din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre. Principalii factori de risc sunt hipertensiunea, obezitatea, fumatul şi sedentarismul, susţin specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite