Aproape 92.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. A fost raportat un caz RAPI formă severă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNCAV: 144 reacţii adverse sunt în curs de investigare Foto Radu Petroşel
CNCAV: 144 reacţii adverse sunt în curs de investigare Foto Radu Petroşel

Aproape 92.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate 130 de reacţii adverse. Într-unul din cazuri, a fost vorba despre o reacţie severă, persoana respectivă fiind ulterior externată, în stare bună, a anunţat, miercuri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit CNCAV, 91.778 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, cele mai multe dintre acestea - 70.580 - primind serul Pfizer. Alte 11.079 de persoane au fost vaccinate cu Moderna şi 10.119 cu AstraZeneca. 

În total, numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 2.801.060, din care 2.128.372 au primit vaccinul Pfizer, 256.311 pe cel produs de Moderna şi 416.377 pe cel de la AstraZeneca.

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 130 de reacţii adverse, cele mai multe - 82 - la vaccinul Pfizer. Alte 31 de reacţii au fost raportate de persoane vaccinate cu Moderna şi 17 la serul AstraZeneca.

tabel vaccinati foto cncav

"Menţionăm că 144 reacţii adverse sunt în curs de investigare. A fost raportat un caz RAPI formă severă. În prezent, starea persoanei este bună, a fost externată", a transmis CNCAV.

Ce este un caz RAPI

RAPI este reacţia adversă post-vaccinală indezirabilă, adică orice eveniment medical nedorit/advers (manifestari neasteptate, rezultate de laborator anormale, simptome sau boli) aparut dupa vaccinare, în primele 30 de zile în functie de tipul reacţie adverse şi care nu are în mod necesar o relaţie de cauzalitate cu administrarea vaccinului, potrivit metodologiei de supraveghere a reacţiilor adverse post vaccinale indezirabile PAPI, publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În funcţie de cauzele care pot produce reacţii adverse post- vaccinale conform Consiliului Organizaţiilor Internaţionale de Ştiinţe Medicale (Council for International Organisations of Medical Sciences - CIOMS)/Organizaţia Mondială a Sanătaţii (OMS) 2012 există următoarele categorii:

1. Reacţie asociată cu componenetele vaccinului = un RAPI este cauzat sau favorizat de una sau mai multe componente ale vaccinului,

2. Reacţie asociată cu defecte de calitate a vaccinului = un RAPI este cauzat sau favorizat de una sau mai multe defecte legate de producţia vaccinului, inclusiv defecte ale dispozitivelor de administrare furnizate de producător,

3. Reacţie asociată cu erori de vaccinare (erori programatice)= un RAPI este cauzat de manipularea, prescrierea (ex. administrarea unui vaccin sub/peste vârsta indicată sau în doza inadecvată), tehnica de administrarea incorectă şi identificarea incorectă a persoanelor pentru care vaccinul are rol de prevenţie,

4. Reacţie asociată cu anxietate datorată vaccinării = un RAPI aparut în urma anxieăţii legată de vaccinare. Exemplu: sincopele vagale sunt frecvente mai ales în rândul copiilor peste 5 ani şi adolescenţilor, isterie,

5. Reacţie coincident = un RAPI cauzat de altceva decât compoziţia şi calitatea vaccinului, erorile de vaccinare sau de anxietatea datorată vaccinării, dar care este asociată temporar cu vaccinarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite