Apelul medicilor: Instituiţi lockdown pentru a reduce agresivitatea răspândirii virusului! Vârful valului 4 va fi peste o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a ajuns în situaţia în care exportă bolnavii de COVID-19 pentru că spitalele sunt arhipline
România a ajuns în situaţia în care exportă bolnavii de COVID-19 pentru că spitalele sunt arhipline

Medici şi cercetători cer autorităţilor să treacă la măsuri radicale de control al pandemiei de COVID-19: carantină generalizată timp de câteva săptămâni şi creşterea numărului de persoane vaccinate. Orice altă măsură precum purtatul măştii sau carantină de noapte nu vor face o diferenţă majoră.

Situaţia catastrofală din România nu mai poate fi redresată decât prin măsuri drastice, neplăcute, dar foarte necesare, avertizează specialişti din ţară şi din străinătate. 

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, spune că trebuie instituit lockdownul. „Vaccinarea e importantă, dar nu poate avea efecte atât de rapide, pe cât această întrerupere a circulaţiei virusului şi a focarelor de posibilă contaminare. Dacă se realizează prin nişte măsuri eficiente, în două-trei săptămâni vom avea primele rezultate”, avertizează acesta. 

Medicul a atras atenţia că problema cea mai mare în momentul de faţă este numărul mare de pacienţi care ajung la spital cu forme grave de boală. „Suntem în continuare pe panta ascendentă a pandemiei. Nu putem externa pacienţii în ritmul în care vin formele grave de boală, ceea ce creează mari probleme sistemului de sănătate”, a subliniat Virgil Musta.

Starea de lockdown trebuia impusă de mult  

La rândul lui, Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, susţine ideea unei carantine generalizate. „Există în România în acest moment un număr foarte mare de infecţii şi sistemul nostru medical este asfixiat de numărul mare de cazuri de COVID-19 în stare gravă. Dar nu ne gândim doar la pacienţii cu COVID-19 care au nevoie de ATI, ci şi la restul pacienţilor care, din pricina acestei saturaţii a sistemului medical şi suprasolicitării, ajung să nu mai poată primi îngrijiri medicale pentru alte afecţiuni, fie ele cronice sau acute. Starea de lockdown ar fi trebuit de altfel impusă mult, mult mai devreme, pentru că existau deja semnale de alarmă şi dacă nici acum nu se discută despre această măsură vom avea în continuare situaţia tragică pe care o vedem acum. Şi va fi din rău în mai rău. Pentru că numărul cazurilor va creşte, iar personalul medical este obosit. Orice altă măsură acum cu purtatul măştii, cu carantină de noapte – lucruri utile, dar nu vor face o diferenţă majoră”, este de părere Ştefan Dascălu.

Carantina generalizată în sine nu este o soluţie, adaugă Dascălu. „Tot ce poate face starea de lockdown este să reducă din agresivitatea răspândirii virusului. Deci, vom încetini numărul de infecţii noi şi vom da timp sistemului medical să respire şi să poată avea grijă de pacienţi. Nu este o măsură pe termen lung, dar se impune în momentul de faţă, ţinând cont că nu am fost în stare să ne pregătim pentru acest val pandemic”, subliniază cercetătorul. 

Politicul a dăunat campaniei de vaccinare

Toate declaraţiile oficiale din vară, adaugă Dascălu, dădeau asigurări că am învins pandemia sau că vaccinarea este un succes. „În timp ce toţi experţii credibili au spus că va veni un val 4, rata scăzută de vaccinare arată că, la noi, campania de vaccinare nu a funcţionat. Iar toate acestea duc la necesitatea unor măsuri extrem de restrictive în momentul de faţă pentru câteva săptămâni, dacă nu chiar mai mult“. 

Cât priveşte exemplu Marii Britanii, unde 70% din populaţie este vaccinată, procent la care se adaugă şi cei trecuţi prin boală, deşi se înregistrează zeci de mii de cazuri de infecţii pe zi, cei mai mulţi fac forme uşoare. „Şi acest lucru se reflectă şi în numărul de decese care se înregistrează azi în UK. La populaţia britanică avem mai puţine decese în momentul de faţă decât România, ceea ce ne dă de gândit. E clar că vaccinarea funcţionează şi o campanie de vaccinare corectă în care oamenii au fost convinşi să se imunizeze a dat roadele aşteptate în Marea Britanie”, explică Ştefan Dascălu.

Apel la solidaritate pentru salvarea de vieţi

Ştefan Dascălu face parte din Reţeaua de solidaritate compusă dintr-un grup de profesionişti din ţară şi din diaspora şi care a făcut un apel de colaborare către autorităţi pentru a opri dezastrul sanitar. Aceştia au cerut deconectarea cât mai rapidă a deciziilor medicale epidemiologice de cele politice şi conectarea tuturor vectorilor de imagine – inclusiv cultele – şi alinierea pe un mesaj public comun pro-vaccinare. „Vă rugăm să prioritizaţi opiniile specialiştilor şi să dispuneţi chiar azi un pachet de măsuri epidemiologice urgente, care să includă măsuri de carantinare pentru limitarea contactului social şi pentru scăderea presiunii pe spitalele româneşti. Fiţi conştienţi că orice întârzieri bazate pe obiective populiste aruncă România într-o situaţie tot mai gravă care nu va face decât să crească numărul de vieţi pierdute!”, se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi parlamentarilor. 

Care sunt propunerile de noi restricţii 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, joi, să discute restricţiile care se vor impune în contextul crizei COVID.

Una dintre ele ar fi carantina în fiecare noapte, de la ora 21.00, cu excepţia persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. O altă propunere ar fi ca accesul în instituţiile publice să se facă doar cu certificat verde. Atât la stat, cât şi la privat, angajaţii ar putea lucra alternativ – o parte într-un interval orar, iar cealaltă, în altul. O altă propunere este ca de luni, toate evenimentele private din întreaga ţară să fie interzise, fără nicio excepţie.

Totodată, masca ar urma să fie obligatorie peste tot. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după şedinţa cu premierul interimar Florin Cîţu şi mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii, că de luni vom avea noi restricţii, iar elevii intră în vacanţă. Joi au fost înregistrate 16.110 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 şi 448 de decese. În acelaşi timp, în spitale se aflau 19.936 de pacienţi, din care 1.815 erau internaţi la Terapie Intensivă. 

„Vârful valului 4 va fi peste o lună“

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi, susţine că, potrivit unei analize făcute de instituţia pe care o conduce, vârful valului 4 de COVID-19 va fi atins abia spre finele lunii viitoare: „Evaluarea statistică făcută de noi arată că la jumătatea lunii noiembrie se va atinge vârful valului. Dacă nu se respectă mai departe regulile, pentru că urmează perioada Sărbătorilor, în care poporul român va simţi nevoia să fie liber să se distreze, probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi şi al cincilea val”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite