APC: Aditivi periculoşi pentru sănătate în produsele de post, unul din cinci alimente conţine câte doi conservanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu comandat de Asociaţia Pro Consumatori (APC) relevă că doar 10 la sută din 35 de produse de post testate de specialişti nu au aditivi alimentari, în timp ce unul din două conţine acid citric, unul din patru conţine metabisulfit de sodiu, iar unul din cinci produse are câte doi conservanţi. Din totalul de 31 de aditivi descoperiţi în produsele de post, 24 sunt suspecţi de apariţia unor probleme grave de sănătate, potrivit APC.

”Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de către consumatori în perioada postului face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: «Să învăţăm să înţelegem eticheta»”, anunţă Asociaţia Pro Consumatori, care arată că a achiziţionat, în vederea cercetării, 35 de preparate şi semipreparate din marile structuri comerciale.

Au fost analizate, potrivit APC, produse fabricate/distribuite de: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia şi Alpro Com Va. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.,

Obiectivele studiului au fost, între altele, identificarea ingredientelor folosite la fabricarea produselor de post în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora şi identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate şi prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătăţii consumatorului.

Între produsele de post achiziţionate de APC pentru testare s-au numărat ”fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu şi acid citric (Carrefour), salată Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Via-Trend), chifteluţe de legume cu caragenan şi gumă de guar (Carrefour), salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Carrefour), humus cu sorbat de potasiu şi acid citric (Cris-Tim), fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu şi carbonat de sodiu (Europrod/Agricola), salată de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Ocean Fish), fasole bătută Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Ocean Fish), fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono şi digliceride ale acizilor graşi şi difosfat disodic (Pirifan Distribution), fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor graşi şi curcumină, pastă vegetală tartinabilă Penny cu polifosfaţi, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono şi digliceridele acizilor graşi, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel şi carmin, sos de maioneză Inedit cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar şi sorbat de potasiu (SC Inedit SRL), tofu în saramură Inedit cu clorură de calciu, grăsime tartinabilă vegetală cu 20 la sută grăsime Delma Sandviş cu poliglicerol, poliricinoleat, mono şi digliceride ale acizilor graşi şi acid citric (Unilever)”.

Referitor la prezenţa aditivilor în produsele achiziţionate şi testate de specialişti, APC notează că ”în cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 de aditivi alimentari” respectiv ”E100 – curcumină, E120 – carmin/coşenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu, E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfaţii, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 - clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu”.

Dintre cei 31 de aditivi, notează Asociaţia, 24 sunt suspecţi de apariţia unor probleme grave de sănătate.

”E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbţie scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greaţă, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficienţe de fier la anumite persoane. E120 - carminul este un colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite", susţine APC.

Lista aditivilor periculoşi continuă cu E150a - caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, potrivit APC, E200, E211, E223.

"E150a poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi, E200 - acid sorbic este un conservant obţinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii iar E200 provoacă reacţii alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii, E211 - benzoat de sodiu este un conservant cu acţiune antibacteriană şi antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii, E202 - sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman, E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacţii alergice la persoanele sensibile la sulfiţi, incluzând reacţii respiratorii la astmatici, şoc anafilactic sau altfel de reacţii alergice la persoanele sensibile".

Produsele de post mai conţin substanţe care pot ataca smalţul dinţilor, dar şi aditivi care pot genera dereglări hormonale, boli intestinale şi tulburări nervoase.

"E304 - palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalţul dinţilor, E316 - izoascorbat de sodiu este o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol”, arată APC.

Specialiştii au mai identificat în produsele de post şi aditivii E320 - butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant care poate provoca alergii şi stări de somnolenţă şi induce sindromul de hiperactivitate (ADHD) şi este carcinogen şi cu efecte estrogenice, E330 - acidul citric, agent de reglare a acidităţii, cel mai bine documentat efect al acidului citric fiind distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite