Apără-ne, Doamne, de ţurţuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Petcu, 50 de ani, spune  că se roagă în fiecare zi când pleacă de acasă să nu fie rănită  de ţurţuri sau de buFotografii: florin chirică
Cornelia Petcu, 50 de ani, spune că se roagă în fiecare zi când pleacă de acasă să nu fie rănită de ţurţuri sau de buFotografii: florin chirică

Un bărbat de 43 de ani a murit strivit de un ţurţur la Bârlad, iar concitadinii, în loc să pună mâna pe lopeţi, se lamentează: „Nu te pui cu natura!“

Bârlad. Un oraş întunecat din inima săracă a Moldovei. Locul în care viaţa lui Vintilă Papuc s-a sfârşit brusc acum două zile, sub 300 de kilograme de gheaţă. Cam atât avea ţurţurele care l-a lovit în spate şi a făcut să-i explodeze plămânul şi ficatul. Dacă nu era aşa costeliv, poate mai trăia, spun medicii care au încercat să-l resusciteze.

Ajunsese la 43 de ani, dar n-a pus în viaţa lui gura pe ţigară sau alcool. Punea fiecare bănuţ deoparte. Începuse să construiască o casă şi avea de întreţinut o mamă şi trei fraţi. Familie foarte săracă, fără carte. Acum trei săptămâni, Vintilă îşi pierduse tatăl. „Ne pregăteam să facem de 40 de zile, dar acum avem de pregătit altă înmormântare", şuieră revoltat Ionel, fratele lui Vintilă, care de trei ani nu-şi găseşte de muncă.

„Ce facem cu ţurţurii ăia?"

Vintilă era angajatul bun la toate de la Paloda, un centru comercial din centrul Bârladului. Pe cartea de muncă scria „zidar". „Ştiţi cum e, ne trebuie un om care să facă şi curăţenie, să mai schimbe un bec, să mai dea şi un var", se justifică administratorul magazinului, Dumitru Tomescu, acelaşi care zilele trecute l-a luat deoparte pe Vintilă şi l-a întrebat „Ce facem cu ţurţurii ăia?".

Sărmanul n-a mai aşteptat alte indicaţii, ci s-a executat. L-a luat pe colegul Vicenţiu, s-a urcat pe terasa clădirii şi s-a apucat să dea cu ciocanul în gheaţa care s-a îngroşat până la 30-40 de centimetri şi s-a prelins pe geam până a ajuns la patru metri. În timpul acesta, şeful se afla la bancă, ocupat cu finanţele magazinului. „Am văzut cum cade, m-am ferit şi am strigat:Vintilă, fereşte-te! N-a mai apucat decât să întoarcă capul. A căzut muntele de gheaţă peste el", povesteşte Vicenţiu Roseti, colegul de muncă. Ambulanţa a ajuns în şapte minute, iar medicii încă l-au găsit în viaţă. Au căutat să-l resusciteze, după care l-au transportat la Spitalul Municipal din Bârlad.

„Pacientul a ajuns în comă de gradul II, cu un traumatism toraco-abdominal. A fost intubat, s-au efectuat radiografii unde s-a observat că avea perforat plămânul drept şi ficatul. Din păcate, a intrat în stop cardio-respirator şi, deşi s-au început manevrele de resuscitare, nu s-a mai putut face nimic. La ora 14.50 s-a înregistrat decesul", declară Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului bârlădean.



Mortul e de vină

Şeful lui Vintilă caută să nu lase urme. „Trebuie să subliniez că accidentul a avut loc pe terasa privată a magazinului general şi că nu s-a pus niciodată în pericol viaţa pietonilor. Pe Vintilă nu l-a trimis nimeni să se urce acolo, s-a dus singur", se disculpă administratorul Tomescu.

Cert este că bucăţi uriaşe din ţurţurul spart au ricoşat din terasă, au căzut pe trotuarul din faţa magazinului şi au rămas acolo până a doua zi. A fost o minune că n-au mai lovit şi pe altcineva, într-o zonă foarte circulată.  „De ce nu s-a gândit să-i cheme înainte, ce-a aşteptat?", strigă revoltat un vecin de-al lui Vintilă, venit la priveghi. Administratorul promite un mic ajutor... Spune că Vintilă era cel mai bun angajat pe care l-a avut vreodată şi că incidentul l-a răvăşit şi l-a marcat pe viaţă. „O să asigur costurile înmormântării şi o să văd cum pot să-i ajut".

Se uită de la geam cum creşte ţurţurul

Alt cartier din Bârlad, a doua zi după accident. Un bloc imens de zăpadă se desprinde de pe un bloc de opt etaje şi-i face ţăndări geamurile de la balcon unui cetăţean de la etajul 1.

„Am mai păţit-o şi acum doi ani. Nu te pui cu natura! Ce să-i fac, asta e! Degeaba chem pompierii, cum să se urce ei acolo? O să mă apuc să-mi pun alte geamuri. Eu nici nu mă gândesc să mă caţăr pe acoperiş", spune resemnat, fatalist, Laurenţiu Simion, un şomer de 51 de ani. Pe stradă trece o doamnă la 50 de ani, care se uită speriată la muntele de zăpadă picat cu zgomot. Îşi face o cruce şi exclamă evlavios: „Apără-ne, Doamne, de ţurţuri!". La doi paşi distanţă, un vecin condamnă lipsa „conştiinţei publice".

info

„Am vecinul de la IV care stă şi se uită cum îi cresc ţurţurii sub geam. Ar trebui numai să-i lovească puţin să cadă. Nu-i spun nimic şi nu semnalez nicăieri. Vreau să văd dacă în afară de mine se mai trezeşte vreunul", se descarcă Valentin Tasie, 56 de ani, care-şi încheie filozofic revolta de carton: „În viaţă trebuie să te uiţi mereu şi pe orizontală şi pe verticală!".

"Pe Vintilă nu l-a trimis nimeni să se urce acolo, s-a dus singur.''
Dumitru Tomescu administrator magazin

În comă din cauza zăpezii

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din staţiunea Sinaia a ajuns ieri la spital în comă de gradul III, după ce o cantitate mare de zăpadă și de gheaţă a căzut peste el, de pe acoperișul casei. Bătrânul a încercat în timpul dimineţii, fără succes, să cureţe acoperișul, iar când s-a lăsat păgubaș gheţa s-a prăvălit peste el.  

Vinovaţii: ia-i de unde nu-s! 

Părerile sunt împărţite în privinţa unui vinovat pentru tragedia de la Bârlad. Pe de o parte, administratorii complexului aruncă pisica în curtea pompierilor, care i-o trimit înapoi şefului de magazin.

Cert este că, potrivit Hotărârii de Consiliu Local Bârlad, numărul 22 din 2002, „toţi agenţii economici au obligaţia de a-şi îndepărta ţurţurii de pe acoperişuri, precum şi zăpada din faţa imobilelor". „Ei pot să apeleze, evident contra cost, la pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În cazul de faţă, vom aplica sancţiunea maximă pentru proprietarul complexului comercial, de 2.500 lei", a spus primarul Constantin Constantinescu. 

Administratorii complexului comercial susţin că au cerut ajutorul pompierilor şi că aceştia din urmă l-au refuzat. „Pompierii au venit o dată, la două ore după producerea tragediei şi au îndepărtat o parte din gheaţă. I-am mai sunat o dată, însă mi-au spus că nu pot interveni nici contra cost", ne-a spus Dumitru Tomescu.

Poliţia a demarat o anchetă

Poliţia are o pistă sigură. „Din cercetările preliminarii s-a stabilit că este vorba de un accident mortal de muncă, victima fiind trimisă de conducerea societăţii să lucreze la deszăpezirea terasei respective şi la dezlocarea ţurţurilor care acopereau un perete de sticlă al imobilului. În cauză se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă", a spus Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Dumitru Tomescu
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite