Mania adeverinţelor pentru şcoală aduce cozi interminabile la cabinetele medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea începutului de an şcolar vine la pachet cu cozi interminabile la cabinetele medicilor de familie, care abia reuşesc să aibă grijă de pacienţii obişnuiţi.

Asta pentru că părinţii sunt nevoiţi să obţină mai multe adeverinţe pentru a-şi trimite copiii la creşă, şcoală, grădiniţă sau liceu, unele mai năstruşnice decât altele, afirmă reprezentanţii medicilor de familie, care arată că reuşesc cu greu să facă faţă şi pacienţilor obişnuiţi în aceste două săptămâni în care cabinetele sunt supra-aglomerate. 

„Profesorii le spun părinţilor că trebuie să vină cu minim trei adeverinţe. Părinţii aleargă disperaţi să prindă loc la medicii de familie, să ceară adeverinţe, avize, referate. Noi, medicii de familie nu mai putem consulta pacienţii pentru că două săptămâni nu facem decât fişe de şcoală, adeverinţe de sport, avize epidemiologice şi chitanţe pentru eliberarea lor. Peste tot, aceeaşi ameninţare: nu primim altfel copiii la şcoală. Nu ştiu ce relevanţă au pentru înscrierea la grădiniţă examenul ginecologic al mamei şi analiză de sifilis a tatălui, dar sunt grădiniţe care cer astfel de absurdităţi”, explică şi medicul de familie Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, care trage un semnal de alarmă privind o serie de adeverinţe cerute de anumite instituţii de învăţământ, care nu au nicio relevanţă asupra stării copilului. 

De aceea, medicii îi roagă pe părinţi să-şi facă programări înainte de a se prezenta la cabinet pentru a ridica adeverinţele. „Ce trebuie să înţeleagă părinţii copiilor este că trebuie să se programeze pentru aceste adeverinţe. Pentru ca medicul de familie să constate că acel copil este sănătos şi nu este contagios trebuie să-i facă un control”, spune şi medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Care sunt adeverinţele necesare

Potrivit acestuia, legea impune câteva adeverinţe, acestea fiind prevăzute într-un ordin emis de Ministerul Sănătăţii, revizuit. Concret, pentru înscrierea, frecventarea unui ciclu de învăţământ sunt necesare adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate şi avizul epidemiologic pentru intrarea sau, după caz, reintrarea în colectivitate. 

În ceea ce priveşte adeverinţa medicală, ea se eliberează la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ, fie de către medicul de familie sau, după caz, de către medicul colectivităţii de la care provine copilul. Adeverinţa medicală se eliberează şi la terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar, de către medicul care are în supraveghere colectivitatea. În ceea ce priveşte transferul elevului într-o altă şcoală, adeverinţa medicală este eliberată, conform legii, tot de medicul şcolar, însă de cel din şcoala la care elevul urmează să fie transferat. 

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe: după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin trei zile consecutive sau la plecarea în tabere sau vizite de studiu, notează legislaţia în vigoare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite