Anul 2014 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările climatice şi efectele lor se resimt tot mai puternic FOTO Adevărul
Schimbările climatice şi efectele lor se resimt tot mai puternic FOTO Adevărul

În anul 2014 au fost înregistrate cele mai mari măsurători din istoria măsurătorilor meteorologice, susţine ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, adăugând că schimbările climatice şi efectele lor se resimt tot mai puternic.

„Anul 2014 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice. În 2014, din cauza dezastrelor meteo, economia globală a pierdut peste 300 de miliarde de dolari, iar pagubele cumulate în ultimii 40 de ani au fost de 2.300 de miliarde de dolari. În România, cei mai calzi ani s-au înregistrat după anul 2000. Acest lucru demonstrează că schimbările climatice şi efectele lor se resimt tot mai puternic din 2000 încoace”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, citată de Mediafax.

Potrivit acesteia, schimbările climatice afectează aproape toate sectoarele economico-sociale.

„Afectează inclusiv agricultura, turismul şi infrastructura, dar şi sănătatea. Ele au un impact deosebit asupra resurselor de apă, hrană şi energie şi tot ele încetinesc sau chiar pun în pericol dezvoltarea durabilă. Costurile inacţiunii sunt din ce în ce mai mari şi de aceea se impune să luăm măsuri imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea sistemelor ecologice la efectele variabilităţii climatice”, a subliniat Gavrilescu.

Temperatura medie globală va continua să crească

Oficialul susţine că temperatura medie globală va continua să crească şi a precizat că în 2013 a fost aprobată Strategia Naţională privind Schimbările Climatice petnru perioada 2013-2020. În document sunt abordate două componente principale, cea de reducere a concentraţiei de gaze cu efect de seră şi cea de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

„În dinamica actuală, pentru combaterea schimbărilor climatice şi promovarea politicilor şi a măsurilor de adaptare, comunicarea joacă un rol cheie. Este absolută nevoie de un dialog consistent cu instituţiile care decid la nivel european şi naţional asupra obiectivelor cheie din domeniile care vizează protecţia mediului”, a conchis Gavrilescu.

Pe aceeaşi temă:

Acord ambiţios UE pentru reducerea cu 40% a gazelor cu efect de seră până în 2030

Liderii europeni s-au angajat vineri să reducă cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană (UE) până în 2030, un obiectiv "ambiţios" care va plasa Europa în poziţia de lider mondial, relatează AFP.

ONU: schimbările climaterice au produs daune ireparabile

Schimbările climatice au produs daune „serioase, generalizate şi ireversibile“ asupra societăţii umane şi asupra naturii, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care va fi aprobat săptămâna aceasta. Raportul mai specifică şi faptul că guvernele încă au timp să evite ce e mai rău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite