Anonymous, anonimul cel mai influent din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea de hackeri Anonymous figurează pe lista celor mai influente 100 de persoane din anul 2012, alături de jucătorul de baschet Jeremy Lin, de cântăreaţa Adele şi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, într-un top realizat de publicaţia „Time".

Gruparea de hackeri Anonymous a luat naștere în 2003, însă a devenit celebră la nivel mondial după ce a atacat site-urile MasterCard, VISA şi PayPal în 2010. Acțiunile Anonymous care i-au adus notorietatea de anul acesta sunt:

- a publicat pe internet mii de adrese de mail și parole ale unor oficiali americani și britanici din cadrul NATO.

- a spart serverul Ministerului sirian al Afacerilor Prezidențiale, accesând 78 de căsuțe de e-mail, inclusiv pe cel al președintelui sirian, Bashar al-Assad.

- a atacat mai multe site-uri aparținând guvernului polonez.

- a închis câteva site-uri din Vatican, printre care şi site-ul oficial al Sfântului Scaun www.vatican.va cu scopul de a lovi „Biserica Catolică coruptă".

În România, proteste anti-Ungureanu și ACTA

Gruparea de hackeri Anonymous este cunoscută și la noi în țară mai ales după comunicatele din primăvara aceasta. „Noi cei de la AnonOpsRomania (n.r. - presupusă organizaţie a hackerilor români care şi-a declarat apartenenţa la Anonymous), vom publica informaţii legate de serviciie de informaţii din această ţară: numere de telefon, contacte, cam tot ce ne-a căzut pe mână. E un protest legat de noul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost şeful SIE. Îi vom acorda lui MRU o atenţie deosebită: conturi bancare, numere de telefon, tranzacţii secrete şi modurile în care s-a implicat în trecut în politică", anunţa un mesaj postat pe Twitter.

În realitate, numerele de telefon publicate au fost cele de pe site-urile guvernamentale, iar depozitele bancare făceau referire la cele din declarația de avere a fostului premier. Membrii Anon Ops România au declarat că anunţul referitor la Mihai Răzvan Ungureanu a fost unul fals, care nu avea legătură cu ei.

Citește și...

Tânăr din Alba Iulia, membru în guparea Anonymous România, reţinut de procurorii DIICOT

Hackerii din gruparea Anonymous România au fost prinși. Sunt acuzați de terorism cibernetic

De asemenea, Anonymous este cunoscută în țara noastră și ca urmare a exprimării poziției față de ACTA, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere .Membrii grupării consideră că tratatul îngădeşte libertatea de exprimare și au trimis un mesaj pe youtube românilor, în care se specifica: „Dincolo de paginile de muzică, jocuri, video şi alte concepte de entertainment care există pe Internet, se află un aspect mult mai puternic, care uneşte oamenii: comunicarea. În timp ce dreptul nostru de a împărtăşi sau primi liber informaţie ne este luat de ACTA, trebuie să realizăm că acesta este primul pas în direcţia unei dictaturi fasciste globale, care ne va îngrădi libertatea de exprimare, minţile şi, în cele din urmă, dreptul de a trăi pe această planetă. Nu vă fie frică, Anonymous este alături de voi. Nu suntem un grup, nu suntem o organizaţie de niciun fel. Suntem oamenii de pe Internet, care luptă împotriva sclavagismului economic şi monetar. Ridicaţi-vă şi faceţi-vă vocile auzite. Informaţi-vă. Căutaţi ACTA pe Google şi aflaţi ce înseamnă. Noi suntem Anonymous, treziţi-vă".

Masca, simbol al grupării

Masca pe care o poartă membrii acestei grupări poate fi comercializată pe internet cu 43 de lei. Simbol al Anonymous, masca inspirată din filmul „ V for Vendetta" exprimă o față albă, cu un zâmbet subtil și obrajii roșii, o mustață mare, îndreptată în sus la ambele capete, și o barbă subțire verticală și ascuțită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite