ANI: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe şi a ignorat o decizie definitivă în cazurile Andon şi Pâslaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
şedinţă în Camera Deputaţilor
şedinţă în Camera Deputaţilor

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, miercuri, Consiliului Naţional de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.

UPDATE 11.25 Sesizarea ANI survine deciziei de marţi a Comisiei parlamentare, prin care s-a stabilit că deputaţii Sergiu Anton şi Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate.

În cazul celor doi, existau decizii ale instanţei în acest sens. Agenţia Naţională de Integritate a arătat că acest fapt contravine declaraţie recent adoptată a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015, ceea ce pune sub semnul întrebării, în mod grav, existenţa statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat.

"Agenţia Naţională de Integritate solicită Consiliului Naţional de Integritate declanşarea procedurii operaţionale privind îndeplinirea rolului de garant al independenţei Agenţiei prin luarea unei poziţii publice faţă de Hotărârea adoptată marţi, 3 iulie, de către Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor de respingere a solicitării ANI de punere în aplicare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul deputatului Sergiu Andon şi a raportului de evaluare cu caracter definitiv în cazul deputatului Florin Pâslaru", se arată într-un comunicar al instituţiei.

Comisia Juridică, a respins, marţi, solicitările ANI privind aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Sergiu Andon şi a lui Florin Costin Pâslaru, deputaţi în Parlamentului României, acţiune fără precedent care reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiţie.

În acest fel, afirmă ANI, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanțe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.

"Acest fapt vine în contradicţie cu recent adoptata declaraţie a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015 şi pune sub semnul întrebării, în mod grav, existența statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat, conform Constituţiei României. Solicitările Agenției au fost transmise ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile, în cazul lui Sergiu Andon, a sentinţei civile nr. 2930/13 aprilie 2011, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./1 iunie 2009, şi a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./7 noiembrie 2011, privindu-l pe Florin Costin Pâslaru", se arată în comunicatul ANI

Solicitarea de miercuri a ANI este adresată Consiliului Național de Integritate, în conformitate cu art. 3 din Procedura operaţională privind îndeplinirea de către Consiliul Naţional de Integritate a rolului de garant al independenţei Agenţiei Naţionale de Integritate, aprobată prin Hotărârea CNI nr. 7 din 31 octombrie 2011.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", respectiv cu 12 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite