Angajatorii nu ţin cont de Bacul de meseriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: mediafax
Foto: mediafax

Nici diploma de Bacalaureat profesional şi nici cea de Bacalaureat naţional nu deschid uşa pe piaţa muncii. Patronii vor absolvenţi calificaţi pe care actualele şcoli nu îi pregătesc.

Examenul de Bac ar putea fi unul diferenţiat din acest an şcolar, după ce un act normativ în acest sens a fost aprobat, ieri, de către membrii Comisiei de învăţământ din Senat. „Am adoptat ordonanţa în unanimitate, dar cu unele mici modificări. Bacul profesional va putea fi luat cu nota 6 şi nu cu nota 5, aşa cum era prevăzut iniţial.

Examenul va putea fi susţinut şi de generaţiile care au picat până acum", a declarat preşedintele Comisiei de învăţământ, Mihail Hărdău.  

Actul normativ va intra în dezbaterea plenului Senatului, for decizional, cel mai probabil, în şedinţa de luni, 10 septembrie. În cazul în care va fi adoptat, elevii vor putea hotărî în acest an cu ce fel de diplomă îşi vor finaliza studiile liceale. Absolvenţii care optează pentru Bacul profesional vor da probe de competenţe identice cu cele din formula actuală a examenului de maturitate. Ei vor susţine, însă, un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.

Examen diferenţiat şi în alte ţări

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, cea care a propus Bacul profesional a declarat că introducerea acestui tip de examen este un lucru benefic pentru tinerii care au înclinaţii către o anumită meserie: „Această diplomă le conferă celor care merg spre piaţa muncii o finalitate a liceului şi le atestă competenţele".

Ministrul a precizat că modelul Bacalaureatului profesional există în foarte multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania. „Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o formă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii", a spus Andronescu.

Candidaţii care promovează Bacalaureatul profesional şi vor să meargă şi la facultate pot să revină şi să dea examene de diferenţă. În prezent, elevii de la liceele teoretice au aceleaşi subiecte la examenul de Bac cu cei care termină licee tehnologice, deşi orele de studiu la materiile de examen diferă de la un profil la celălalt. Măsura a venit în urma consultărilor ministrului cu reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi cu directori de şcoală. Elevii au fost şi ei chestionaţi în privinţa adoptării acestei măsuri.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu,  se împotriveşte însă acestei măsuri: „Prin această măsură reuşesc să arunce în ridicol diploma de Bacalaureat care de doi ani are valoare şi care a devenit o mândrie. Sper ca plenul Senatului să nu voteze aşa ceva".

Ce spun angajatorii

Unii patroni s-au arătat rezervaţi de măsura propusă de ministrul Andronescu. Marian Cruţescu, directorul general al firmei de construcţii AMVIC, spune că nu ar angaja niciodată un absolvent cu diplomă de Bac profesional: „Nu ar fi nici cu Bacalaureat şi nici muncitor". Cruţescu nu ar angaja însă niciun absolvent cu diplomă de Bac naţional. „Tinerii aceştia nu ştiu să facă nimic. Înainte vreme, existau şcolile tehnice de patru ani şi cele profesionale de trei ani. Acestea produceau meseriaşii de care are şi acum nevoie piaţa muncii şi pe care nu-i găsim. Un astfel de meseriaş aş angaja pentru că şi dacă ar fi nevoie să-l recalific aş putea face acest lucru foarte uşor. Colegiile tehnice nu produc aşa ceva", a explicat Cruţescu.

În opinia sa, este nefiresc ca toţi absolvenţii de clasa a VIII-a să meargă la licee sau colegii tehnice: „Maximum 25% din absolvenţii de gimnaziu ar trebui să urmeze liceul, restul să meargă la şcoli profesionale".

Maria Grapini, preşedintele Patronatelor din Industria Uşoară, spune că o astfel de diplomă ar fi bună, dar că ar trebui modificată şi programa şcolară: „Nu mă interesează să angajez absolvenţii care au competenţe generale, ci competenţe în domeniul în care tânărul urmează să activeze".

Probele de Bacalaureat Naţional

- Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română
- Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba maternă
- Competenţe digitale
- Competenţe lingvistice într-o limbă străină
- Limba română - scris
- Limba maternă - scris
- Proba obligatorie a profilului - scris
- Proba la alegere a profilului - scris

Profesional

- Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română
- Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba maternă
- Competenţe digitale
- Competenţe lingvistice într-o limbă străină
- Educaţie Anteprenorială - scris
- Probă practică
- Susţinerea unui proiect

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite