Andrei Pleşu critică propaganda anti-vaccin: „Nu mai credem în ce ştiu specialiştii, pariem pe scenarii totodată haioase şi apocaliptice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Dilema Veche
Foto Dilema Veche

Scriitorul Andrei Pleşu critică, în cel mai recent editorial din Dilema Veche, modul în care se comunică în spaţiul public despre vaccinare. Acesta spune că „nu mai credem în ce ştiu specialiştii” şi că pariem „pe scenarii totodată haioase şi apocaliptice”.

Andrei Pleşu s-a vaccinat anti-COVID cu serul Pfizer, toate cele 3 doze, şi precizează că „auzind de jur împrejur tot soiul de opinii catastrofale, contradictorii, emise, toate, cu certitudinea ultimă” se întreabă pe ce lume e.

„M-am vaccinat fără ezitare. Mai întîi cu Pfizer (cu rapel cu tot) şi, de curând, cu a treia doză (tot Pfizer)“ îşi începe scriitorul editorialul din Dilema Veche. Apoi, povesteşte că şi a trecut prin boală, după ce a făcut a doua doză de vaccin.

„(…) Am făcut şi boala (patru zile de spitalizare) şi mi-am întrebat prietenii doctori de ce m-am mai vaccinat, dacă tot am luat virusul. O fi având dreptate madam Şoşoacă?! Nu! – mi-au spus ei. Dacă nu erai vaccinat, făceai o formă mult mai gravă a infecţiei. Oricum, acum sunt bine. Şi precaut în continuare“, scrie Andrei Pleşu.

El face apel către cetăţenii care au probleme de sănătate să asculte de medicii de familie şi de alţi specialişti.

„Dacă am crampe stomacale, mă dor dinţii, sunt hipertensiv sau copiii şi nepoţii mei încep să tuşească îngrijorător, (…) nu-l sun pe dl Dan Bittman pentru ajutor. Prefer să mă sfătuiesc cu medicul de familie sau cu un alt specialist, acreditat profesional să se ocupe de problemele mele de sănătate.“

Totodată, scriitorul spune că înţelege confuzia cetăţenilor legată de vaccinul anti-Covid având în vedere că anumite televiziuni promovează „savanţi“ care se contrazic. 

„Ce să mai înţeleagă bietul cetăţean sufocat de ameninţări de tot soiul, când doi „savanţi” îşi trag covorul de sub picioare? După care apar şi cohorte întregi de politicieni, mânaţi de vitale lupte de partid, decişi să-şi lichideze adversarii „în numele” adevărului „de specialitate”.

Regulile de prevenţie sunt văzute ca un act discriminatoriu

Andrei Pleşu este îngrijorat cu privire la patul că oamenii ncred că „adevărul despre pandemie nu mai ţine de domeniul medicinei” 

„Nu mai credem în ce ştiu specialiştii, dar credem în ceea ce, de fapt, nu ştie nimeni cu exactitate, pariem pe semiobscurităţi SF, pe scenarii totodată haioase şi apocaliptice.“

        

Acesta precizează că „orice regulă de prevenţie” este văzută acum ca „un act discriminatoriu, un atentat la libertatea, la drepturile omului, la supravieţuire economică şi morală”.

„După decenii de dictatură comunistă, (…) acum se umplu pieţele cu militanţi curajoşi ai egalităţii, ai excluderii instituţiilor „oficiale” din parcursul vitejesc al propriei biografii (incluzând dreptul de a muri pe cont propriu (…).”

„La Constanţa perorează un ierarh radical“

Andrei Pleşu spune că  „Patriarhia a ştiut să se pronunţe adecvat şi mai curând solidar cu precauţiile forurilor laice orientate spre diminuarea riscurilor sanitare“. 

Pe de altă parte, el critică reacţiile punctuale ale unor lideri ai Bisericii Ortodoxe Române. „La Constanţa perorează un ierarh radical, sigur de buna lui comunicare cu Providenţa. Sinodul nu-l confirmă, dar el are ceva din vitalitatea revoluţionară a unui soi de Lenin pravoslavnic. Oricum, tot e mai bine decât să adopţi ideologia unui stareţ din Neamţ, care le explică enoriaşilor săi că vaccinul te acoperă de solzi şi te transformă în vampir!“ 

„Aici nu mai e vorba de derapaj necreştinesc sau de gafă teologală. E vorba, pur şi simplu, de şubrezenie intelectuală şi alunecare spre caricatură“, mai spune Andrei Pleşu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite