Amenzi de 5.000 de lei, date de inspectorii sanitari Spitalului Universitar, după acuzaţiile că sângele contaminat este aruncat în canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică au dat amenzi în valoarea totală de 5.000 de lei la Spitalul Universitar, unde au făcut un control în urma acuzaţiilor că sânge contaminat este aruncat în canalizare. Amenzile au fost date pentru pentru nerespectarea normelor privind colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate provenite din unităţile sanitare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), în urma controlului făcut în 28 ianuarie, de o echipă de inspectori sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), după apariţia pe reţelele de socializare/informare a unor aspecte referitoare la nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind gestionarea deşeurilor provenite din activitatea medicală "fluide biologice" şi "sânge", au fost luate mai multe măsuri.

Astfel, s-a dispus ca Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) să revizuiască, în termen de zece zile, procedura de gestionare a deşeurilor periculoase care să respecte prevederile Ord.M.S.1226/2012, în care să fie cuprinse şi fluidele biologice, să revizuiască imediat procedura "instrucţiuni de lucru - curăţarea şi dezinfecţia instrumentarului în blocul operator" şi anularea instrucţiuni privind dezinfectarea secreţiilor din vasele de aspiraţie/beclere, şi, în termen de 30 de zile, să instruiască pesonalul privind Ord. M.S.1226/2012 şi Ord.M.S.1279/2012.

De asemenea, conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) are termen 30 de zile să adauge în fişele de post atribuţiile privind gestionarea deşeurilor provenite din activitatea medicală (fluide biologice), persoanelor cu atribuţii în acest sens.

Alte măsuri vizează efectuarea de determinări microbiologice ale apelor uzate lunar la laboratorul DSPMB (termen permanent – responsabil şef serviciul tehnic) şi intensificarea demersurilor privind realizarea staţiei de epurare şi dezinfecţie a apelor uzate (termen permanent – conducerea unităţii sanitare).

Totodată, în urma controlului, s-au dat două sancţiuni. Şeful Serviciului Tehnic a fost amendat cu 3.000 de lei pentru nerespectarea normelor în vigoare privind colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate provenite din unităţile sanitare  - sancţiune contravenţională  conform HG 857.2011, modificată şi completată, art.14, lit.c. Şeful SPIAAM a fost amendat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind gestionarea deşeurilor periculoase  - sancţiune contravenţională conform HG 857/2011, modificată şi completată,  art.31 li.f .

Cum sunt aruncaţi mii de litri de sânge la canalizare

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat, marţi, că mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Deputatul a publicat fotografii de la Spitalul Universitar Bucureşti şi susţine că pericolul este uriaş pentru sănătatea publică.

”Mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeţi aici, sângele din sălile de operaţie, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti dar şi alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaş!”, a arătat, marţi, Emanuel Ungureanu, într-o postare pe Facebook intitulată ”Bombă ecologică”. 

Acesta a adresat un apel către direcţiile de sănătate publică să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătăţii şi al Mediului ”pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicaţii catastrofale pentru sănătatea publică”.

”Din informaţiile pe care le deţin, cu excepţia Spitalului Foişor din Bucureşti, TOATE celelalte unităţi sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deşeurile infecţioase cu un potenţial toxic uriaş. Vă reamintesc imaginile filmate de mine la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj acolo unde în zona de colectare a deşeurilor menajere din spital am găsit pansamente îmbibate cu sânge contaminat, mănuşi folosite la manevre chirurgicale, perfuzoare şi alte materiale contaminate biologic. DSP Cluj a acoperit aceste nereguli monstruoase într-o evidentă complicitate cu conducerea Spitalului Judeţean Cluj”, a mai scris deputatul.

Acesta susţine, de asemenea, că multe din deşeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale oraşelor şi de acolo contaminează aerul, pânza freatică şi solul!

”Este inutil să vă spun că TOATE unităţile sanitare care aruncă sângele contaminat în canalizare au fost acreditate de ANMCS-ul lui Cepoi pe bani grei şi că nu a existat niciun fel de monitorizare din partea acestei autorităţi cu privire la procedurile de decontaminare. Ce să mai spun de Inspecţia Sanitară de Stat sau Direcţiile de Sănătate Publică, habar nu au ce se întâmplă în aceste unităţi sanitare cu sângele contaminat şi dacă au habar nu iau măsuri pentru că fiecare spital este feuda unui manager numit de o gaşcă politică”, îşi încheie deputatul potarea.

Ulterior, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că va trimite Corpul de control la Spitalul Universitar din Bucureşti.

"Trimitem Corpul de control la Spitalul Universitar. Măsurile vor fi dure. Vrem să respectăm procedurile şi să aflăm de ce la cel mai mare spital din Capitală s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai şocant cu cât doamna manager este medic pe ATI şi ar trebui să ştie acest lucru”, a declarat ministrul Victor Costache, la Digi 24.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite