Am intrat în Valul 4 al pandemiei. Creşte iarăşi presiunea pe Terapia Intensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Valul 4 se manifestă deja în România prin dublarea numărului zilnic de infectări SARS-CoV-2 comparativ cu datele din urmă cu 2 săptămâni, iar o parte dintre aceste cazuri COVID-19 sunt grave şi au nevoie de terapie intensivă. Asta în timp ce România a ajuns la o acoperire vaccinală cu 2 doze de doar 24,8%, iar imunitatea colectivă este apreciată la 44% din populaţie.

Jumătate dintre cetăţenii români nu au niciun fel de protecţie anti-COVID, atrag atenţia încă o dată specialiştii acum, când oficial am intrat în Valul 4 al pandemiei. Între timp, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, jumătate din secţia ATI e deja ocupată cu pacienţi COVID în stare gravă.

De altfel, ieri au fost înregistrate 84 de noi cazuri COVID-19, dublu faţă de cele 30-40 de cazuri pe zi pe care Grupul de Comunicare Stategică (GCS) îl raporta în urmă cu două săptămâni. În acest moment sunt 316 pacienţi COVID-19 internaţi în spitale, dintre care 36 sunt în stare gravă, la terapie intensivă. Rezultatele anunţate, ieri, de GCS au avut la bază prelucrarea a doar 4.087 de teste RT-PCR şi 7.289 de teste rapide antigen. 

„Este începutul Valului 4. Sigur, nu trebuie să intrăm în panică, dar Valul 4 a început la nivelul Europei, deci şi în România. Lucrurile se întâmplă treptat, pas cu pas, e o creştere uşoară, dar trebuie să fim atenţi – mai ales în Capitală şi în oraşele mari, unde se vor concentra cele mai multe cazuri. Şi la Institutul «Matei Balş» ne aşteptăm ca într-un viitor apropiat să crească numărul de cazuri. Sigur, vor fi mai puţine cazuri severe, dar ele se vor selecta şi trebuie să fim pregătiţi. (…) Se observă o creştere a numărului de cazuri internate la Institutul «Matei Balş». Nu e o creştere importantă la acest moment, dar contează trendul şi contează ce va fi peste o săptămână, două, trei. Dacă vorbim de varianta Delta, lucrurile sunt clare: va fi dominantă, iar valul al 4-lea va însemna varianta Delta, inclusiv în România. În jur de 15% din capacitatea de internare pe care o avem reprezintă internări COVID-19. Dacă avem 200 şi ceva de paturi, înseamnă în jur de 30. Dar ce se întâmplă acum nu va fi la fel peste o săptămână. Şi în terapie intensivă avem jumătate din locuri ocupate, asta înseamnă că sunt cazuri grave, din păcate”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director medical la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Dr. Marinescu: „Nu contează numărul total de paturi ATI, ci distribuţia lor” 

Medicul infecţionist este de părere că Valul 4 va afecta în special populaţia din mediul rural care nu s-a vaccinat. Este vorba despre persoane în vârstă, multe cu boli cronice, iar infrastructura spitalelor din teritoriu este mult mai slabă decât cea din marile oraşe. 

„O imunitate colectivă de 44% înseamnă că jumătate din populaţia României nu este pregătită, poate să se infecteze şi să facă o formă severă. Mi-aş dori ca în această perioadă de vară să mai aducem nişte procente în rândul celor vaccinaţi. Putem să câştigăm timp şi cred că trebuie să o facem. Atenţie, la nivelul satelor şi la nivelul comunelor în mod clar procentul celor care s-au vaccinat sau au trecut prin boală este mai mic. Acest procent de 44% se referă la România în general, în oraşe lucrurile stau ceva mai bine. Luăm în calcul că anumite persoane cu boli cronice sunt în mediul rural şi vor putea să facă forme grave, din păcate. Va fi destul de greu, pentru că distribuţia paturilor de terapie intensivă nu e uniformă la nivelul României. Deci, nu contează numărul total de paturi ATI, contează cum le ai distribuite”, a mai explicat directorul medical de la „Matei Balş”.

Cum a evoluat tulpina Delta în România  

Dr. Octavian Jurma, biostatistician, a urmărit evoluţia din România a tulpinii Delta şi a observat că varianta indiană a infectat de 4 ori mai mulţi români decât cea braziliană, care se află în circulaţie de mai mult timp.

„Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2) a depăşit săptămâna trecută pragul de 100 de cazuri şi 4 decese. 35% din cele 42 de cazuri noi secvenţiate în ultima săptămâna sunt Delta. Merită doar să menţionez că 6 secvenţieri pe zi la nivel naţional e o ruşine pentru instituţiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică. Doar Timişoara poate secvenţia de 4-5 ori mai mult cu un minimum de finanţare. Numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns să fie de 4 ori mai mare decât tulpina Gamma (braziliană), deşi este în circulaţie de mai puţin timp”, a scris cercetătorul pe Facebook.

variante VOC jurma

Cum a ajuns Marea Britanie la peste 40.000 de cazuri/zi 

Dr. Ştefan Dascălu, imunolog la Universitatea Oxford, e de părere că în Marea Britanie numărul cazurilor noi a explodat din cauza ridicării bruşte a tuturor restricţiilor, după o perioadă în care britanicii au stat în carantină, iar acum au „evadat”.

„La începutul anului a fost o stare de carantină generală a ţării, în care nu s-a mişcat nimic, timp în care s-a făcut vaccinarea. Relaxarea a venit destul de brusc şi concomitent cu sezonul cald, cu dorinţa tinerilor să se întâlnească şi aşa mai departe. Lucruri care, cumulat, au dus la o creştere explozivă a numărului de cazuri, ţinând cont că, practic, aici nu mai există restricţii (n.r. – pe plan intern).  Noi, aici, în Marea Britanie, avem o rată de imunizare foarte crescută, de peste 80%. În pofida numărului mare de cazuri – ne uităm la peste 40.000 de cazuri pe zi – numărul deceselor şi numărul de spitalizări este foarte mic comparativ cu valurile de dinainte, deci acest lucru se datorează vaccinării. Dacă ne uităm la Israel, vedem că numărul spitalizărilor şi cel al deceselor este mult, mult mai mic. Deci, practic, simptomatologia severă asociată COVID-19 a fost «îmblânzită» foarte puternic prin vaccinare. (…) Cei care ajung la spital cu forme severe de COVID-19 sunt în general oameni care nu s-au vaccinat sau au primit o singură doză”, spune imunologul român stabilit în Regatul Unit. 

Imunolog: Cu siguranţă, restricţiile se vor întoarce  

Întrebat ce părere are despre posibilitatea ca românii nevaccinaţi să aibă parte de restricţii dacă situaţia epidemiologică o va impune în valul 4, imunologul a răspuns: 

„Mai degrabă să spunem că restricţiile există pentru toată lumea. Deci, restricţiile, când sunt impuse, sunt impuse pentru toată lumea. În schimb, dacă prezinţi dovada imunităţii post-infecţioase sau post-vaccinale, poţi scăpa de aceste restricţii. Acele măsuri de protecţie sunt valabile pentru toţi. În contextul în care în România nu avem o imunitate colectivă foarte bună – acum avem puţine cazuri pentru că mulţi au trecut prin boală, dar imunitatea post-infecţioasă este foarte şubredă –, va creşte numărul de cazuri. Eu sper ca Valul 4 să nu aibă aceeaşi severitate şi amplitudine ca valurile anterioare (…), dar cu siguranţă va mai fi nevoie de măsuri restrictive”, a mai spus dr. Ştefan Dascălu. 

Giganţii pharma concurează pentru „pastila anti-COVID” 

O companie farmaceutică japoneză a început testele clinice cu o pastilă destinată tratamentului anti-COVID, care ar urma să fie administrată zilnic, până la anihilarea virusului. Producătorul japonez Shionogi intră astfel în această cursă alături de alţi giganţi pharma, precum Pfizer sau Merck Sharp & Dohme (MSD).

Totuşi, compania niponă se află în urma laboratoarelor americane Pfizer şi MSD, care sunt într-o fază mai avansată a conceperii unui tratament anti-COVID-19.

Pastilele au fost gândite pentru ca bolnavii să le folosească atunci când au simptome uşoare şi sunt acasă, spre deosebire de tratamente precum cel cu Remdesivir, medicament administrat în spitale şi rezervat de obicei bolnavilor în stare mai gravă. În mometul de faţă nu există un tratament medicamentos anti-COVID, ci doar o formă de prevenţie: vacccinurile.

ECDC: Varianta Delta, dominantă în majoritatea ţărilor europene 

Centrul European pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor (ECDC) a anunţat, ieri, că varianta Delta a SARS-CoV-2 a devenit tulpina dominantă în majoritatea Europei.

Datele raportate către filiala europeană a OMS şi ECDC arată că, între 28 iunie şi 11 iulie, varianta Delta a fost dominantă în 19 dintre cele 28 de ţări care au raportat suficiente informaţii privind secvenţierea genetică.

Din aceste 19 ţări, proporţia mediană a tuturor secvenţierilor genetice a arătat că procentul variantei Delta în cazurile analizate a fost de 68,3%, depăşind anterioara variantă dominantă, cea Alfa, care acum are o pondere de 22,3%.

ECDC mai notează că, ţinând cont de trendurile actuale, varianta Delta va deveni dominantă la nivel global în următoarele luni şi că a fost identificată deja în aproape toate ţările europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite