Am atins vârful epidemiei? România, un număr constant de circa 7.500 de cazuri active în ultimele zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România înregistrează 7.464 de cazuri active
România înregistrează 7.464 de cazuri active

România a ajuns la 14.499 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, în ultimele săptămâni fiind raportate constant circa 300 de cazuri noi zilnic. Însă, în aceeaşi perioadă am avut şi o creştere semnificativă a persoanelor vindecate, ajungând ieri la 6.144. Luând în calcul şi numărul persoanelor decedate, 891, ar însemna că acum avem circa 7.464 de cazuri active, o medie menţinută în ultimele zece zile.

De altfel numărul cazurilor active, practic, a rămas constant de mai bine de 10 zile, oscilând undeva în jurul valorii de 7.500. Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în data de 29 aprilie, când am avut 7.734 de cazuri active. De atunci acest număr a scăzut uşor şi rămânând constant în jurul valorii de 7.500 de cazuri active. De altfel în ultimele zile au fost situaţii în care numărul persoanelor vindecate a fost egal sau mai mare cu cel al noilor îmbolnăviri.

„Încă suntem pe platformă, nu am atins vârful epidemiei”, a spus Nelu Tătaru ji seară, referindu-se la faptul că în ultimele zile se înregistrează un număr relativ constant de cazuri noi de coronavirus, dar trebuie să mai aşteptăm pentru ca ele să scadă, ca să putem spune că am depăşit vârful.

„Urmărim ca această constanţă să dureze 7-10 zile, apoi aşteptăm să scadă”, a declarat ministrul, adăugând că în jurul datei de 15 mai se va vedea cum s-au comportat românii de 1 mai, în funcţie de evoluţia cazurilor.

De altfel, medicii epidemiologi au subliniat în mod repetat că ne aflăm într-un punct de echilibru al evoluţiei pandemiei urmând ca spre finalul săptămânii următoare să înceapă să fie observată şi o uşoară scădere. „E clar însă că în acest moment nu suntem încă pe o curbă descendentă, şi probabil că nici nu vom fi pe o curbă descendentă susţinută pe 15 mai, însă, la fel, partea bună este că nu mai suntem pe o curbă ascendentă, care să arate o creştere în continuare. Suntem undeva pe la nivelul platoului de infecţii, în ceea ce s-a numit o evoluţie în dinţi de fierăstrău, unde avem când o creştere, când o scădere în raportările zilnice. Lucrurile sunt cumva echilibrate. Pe de altă parte, un fapt pozitiv îl reprezintă creşterea numărului de persoane vindecate – până la urmă, dacă nu ajungi la deces, e clar că te vindeci, mai greu, mai repede, dar tot la vindecare ajungi. De acum încolo ne aşteptăm să crească numărul de vindecări. Dacă decesele rămân la un procent de 6%, înseamnă că ceilalţi 94% se vindecă, că nu au altă variantă”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist în cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

Aşteptăm cu toţii momentul în care să intrăm în faza de scădere constantă a numărului de îmbolnăviri, dar cel mai probabil asta nu se va întâmpla înainte pe data de 10 mai. „Până atunci vom vedea acest efect de platou. Sperăm că oamenii vor rămâne cu obişnuinţele dobândite în această perioadă astfel încât să limităm transmiterea bolii, şi să sperăm că nu vor apărea nici focare noi de infecţii, pentru că atunci aceste zone trebuie monitorizate atent, cu cât sunt mai multe cazuri concentrate într-o zonă, cu atât riscul de transmitere e mai mare”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie. 

Acesta susţine că motivul pentru care avem o creştere rapidă a numărului de persoane vindecate se datorează faptului că au fost înregistrate forme uşoare şi medii de infectare. „Dacă vă uitaţi la numărul de pacienţi din secţiile de terapie intensivă, unde sunt cazurile grave, o să vedeţi că este mereu în jur de 250. Înseamnă că majoritatea formelor care au apărut în România au fost cazuri uşoare sau medii, iar durata de spitalizare pentru ele este mai scurtă, în general de circa două săptămâni. Dacă acest număr creştea mai lent, ar fi însemnat că proporţia cazurilor grave era mult mai mare, iar durata de spitalizare pentru un caz grav este de patru-şase săptămâni”, a subliniat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite