Alt scandal în lumea farmaceutică. Medicamentul pentru răceală Fervex va fi retras din întreaga Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentul antigripal Fervex va fi retras de pe piaţă, au anunţat autorităţile române. Medicamentul este suspectat că ar conţine floră microbiană atipică, după cum a confirmat pentru adevarul.ro Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

„Medicamentul va fi retras nu doar din România, ci din întraga Uniune Europeană. Am primit o alertă prin sistemul de alertă rapidă, notificarea a plecat din Franţa. Practic, va fi retras tot ce înseamnă loturi existente de Fervex, până ce vom avea mai multe informaţii referitoare la acele suspiciuni”, a declarat pentru adevarul.ro Marius Savu, preşedintele ANMDM.

Reacţiile nu sunt foarte grave, ci constau în stări de vomă, greaţă, diaree, atât la copii, cât şi al adulţi, a completat Marius Savu.

800.000 de cutii, oprite de la comercializare

Până în acest moment, 800.000 de cutii de Fervex au fost oprite de la comericalizare, iar cei care au cumpărat deja acest medicament ar trebui să nu îl mai folosească sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, a declarat preşedintele ANMDM.

"Au fost identificate în piaţă 800.000 de cutii de Fervex. Acestea au fost oprite de la comericalizare", a spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

În plus, Marius Savu recomandă celor care au medicamentul au în casă să nu îl mai folosescă sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, spre a fi distrus.

„Retragerea a fost extinsă ca o măsură de precauţie deoarece produsele menţionate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aromă de zmeură. Datele colectate până în momentul de faţă sugerează că zahărul (sucroza) folosit în compoziţia acestor produse este sursa prezenţei microbiene. Prin urmare, datorită unor măsuri de precauţie extremă, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piaţă aceste produse care au aceeaşi sursă de zahăr (sucroză)”, precizează compania producătoare Bristol-Myers Squibb, într-un comunicat de presă.

Bristol-Myers Squibb precizează că va continua să investigheze această problemă şi va furniza noi date deîndată ce vor fi disponibile.

Bacterii atipice, descoperite în urma unui control de rutină

La un control de rutină care s-a efectuat în Franţa, s-a descoperit în Fervexul cu aromă de zmeură, care nu se comercializează în România, nişte bacterii atipice, astfel s-a decis retragerea acestuia ca o măsură de precauţie.

Potrivit analizelor în patru loturi de Fervex a fost identificată prezenţa bacteriei Enterococcus faecalis, o bacterie care poate provoca infecţii la nivelul tractului digestiv. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare pentru a determina originea acestei contaminări.

Fervex este indicat in tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, stărilor gripale (pentru ameliorarea strănutului, secreţiei nazale apoase, inflamaţiei mucoaselor nazala si sinusală, febrei, durerilor de cap şi musculare).

Pilulele Diane 35, interzise în Franţa

Pe 27 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului din Franţa a anunţat patru decese legate de folosirea medicamentelor Diane 35. Pilula Diane 35 produsă de laboratoarele Bayer este un tratament contra acneei prescris şi ca metodă contraceptivă. Grupul farmaceutic german a amintit că riscul de tromboză legat de urmarea acestui tratament este „cunoscut şi indicat în mod clar“ în cadrul prospectului.
 
Pe 28 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că trebuie oprită folosirea medicamentului în acest scop, deoarece deşi funcţionează pentru a îndepărta acneea, riscurile sunt unele mult prea mari şi există „alte opţiuni terapeutice“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite