Alpinistul Alex Găvan, „învins” de grămezile de gunoaie din Corbeanca: „Era să o păţesc, dar nu pe Himalaya, ci lângă casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpinistul Alex Găvan. Imagine: Facebook / Alex Găvan
Alpinistul Alex Găvan. Imagine: Facebook / Alex Găvan

Unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti ai României, cu multiple expediţii în Himalaya în palmares, era să se accidenteze grav într-un munte de gunoaie de lângă Corbeanca. Alex Găvan a povestit pe Facebook că s-a lovit la o mână, după ce s-a împiedicat de o bucată de moloz şi a căzut.

Alpinistul Alex Găvan a semnalat situaţia îngrijorătoare pe pagina sa de Facebook.

„Dragi prieteni, după ziua de ieri, 17 noiembrie, 2020, era să nu mai apuc scrierea acestui mesaj. Alergam pe un câmp de langă Corbeanca când, la un moment dat, m-am impiedicat de o bucată de moloz abandonat, ascunsă în iarbă. Am reuşit să cad ca la carte, dar era cât pe ce să mă lovesc la cap de o altă bucată de moloz şi să rămân acolo, lucru care i s-ar fi putut întâmpla oricăruia dintre noi. Era să o păţesc big time, nu în Himalaya sau pe vreun perete de stâncă cu sute de metri de abis sub mine, ci chiar lângă casă, pe orizontală”, a relatat alpinistul.  

Alex Găvan a relatat că Primăria Corbeanca aruncă deşeurile pe acest câmp aflat în apropiere de Paradisul Verde, chiar lângă Bucureşti. 

„Pe acelaşi câmp despre care scriam mai devreme, mergând puţin mai departe, se ajunge la Perişul care a ţinut capul de afiş cu poluarea generată în ultima vreme prin arderile ilegale care s-au petrecut acolo. Şi tot aseară, în jurul orei 11, pentru a nu ştiu câta oară în ultimele luni, aerul din zonă a fost iarăşi de nerespirat. Mirosul de ars era unul extrem de puterninc, lucru confirmat şi de aplicaţia Airly. Luni seara, aceeaşi aplicaţie arăta indicele CAQI, cel care raportează calitatea aerului pe oră, ca fiind de 153, scara europeană constând în cinci niveluri de la 0 la 100”, a mai scris Alex Găvan.

Alpinistul a filmat două autocamioane în timp ce descărcau gunoaie pe terenul respectiv. Unul dintre acestea, susţine el, aparţinea primăriei din comună. La doar o zi după sesizare, o echipă de la salubrizare a venit să ridice deşeurile, la ordinul primăriei.

Reporter: De ce aţi venit tocmai astăzi?

Angajat la salubritate: Aşa am primit ordin. Să venim azi, mâine, poimâine, până terminăm cu balamucul

Reporter: Cine le-a aruncat?

Angajat la salubritate: Toţi cetăţenii din comuna Corbeanca. Altcineva nu are cine. Vin cu maşini private. Toţi şmecherii care s-au mutat în Corbeanca au făcut case şi să nu plătească moloz şi resturi.

Şi reprezentaţii primăriei spun acelaşi lucru: de vină pentru mormanele de moloz sunt chiar locuitorii!

„Este un teren al primăriei, acolo se depozitează doar materiale biodegradabile - lemn, resturi de copaci, există şi un tocător. Din păcate, pe lângă primărie au depozitat şi alte persoane moloz costurile sunt foarte mari pentru salubrizare. La groapa de gunoi - 300 lei metrul cub. Greşeala primăriei este că nu avem la fiecare colţ de stradă un cetăţean să facă controale”, a declarat un reprezentant al Primăriei Corbeanca.

Localnicii se plâng că întâmpină probleme atunci când vor să debaraseze, în mod corespunzător, deşeurile. Containerele de la Primărie pentru ridicarea molozului vin cu foarte mare întârziere.

„Când am solicitat containerul nu au fost disponibile. O săptămână, două şi s-a strâns moloz. L-am depozitat în curte. A venit primăria cu containerul după luni de zile. Putea să bată vântul, să ia deşeurile”, a relarat un localnic.

Inspectori ai Gărzii de Mediu s-au autosesizat la vederea imaginilor şi au trimis o echipă în control.

„În mod legal, când avem un teren cu deţinător necunoscut care are deşeuri - administraţia locală salubrizează, ecologizează şi evacuează pe costuri proprii şi după identificare să recupereze costurile”, spune Andrei Corlan, inspector la Garda de Mediu.

Cei care sunt prinşi că depozitează în mod ilegal deşeuri riscă o amendă cuprinsă între 20 şi 40.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite