Alocaţiile pentru copii şi cei cu handicap ar putea fi mărite abia în 2015. Bani în plus pentru pensionari şi săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că bugetul primit este prea mic pentru nevoile sociale ale ţării FOTO: Mediafax
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că bugetul primit este prea mic pentru nevoile sociale ale ţării FOTO: Mediafax

Bugetul gestionat de Ministerul Muncii în 2014 a trecut vineri de votul comisiilor de specialitate din Parlament, cu o creştere de 2,5% faţă de 2013. Bani în plus vor fi pentru pensiile agricultorilor şi pentru asistaţii social, în schimb alocaţiile de stat pentru copii şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap vor trebui să aştepte până în 2015, potrivit ministrului Mariana Câmpeanu.

Comisiile reunite de muncă şi Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu 26 de voturi "pentru" şi şase "împotrivă", proiectul de buget al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, fără a trece niciunul dintre amendamentele opoziţiei.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că pentru 2014 se propune o creştere de 2,5% faţă de acest an, bugetul gestionat de instituţie reprezentând 4,5% din PIB, potrivit Mediafax.

Câmpeanu a precizat că sunt propuse creşteri bugetare pentru mai multe capitole, cum ar fi pensiile pentru agricultori, care reprezintă 1,1% din PIB, dar şi pentru drepturile acordate asistaţilor sociali, de 8,4 miliarde de lei, adică 1,28% din PIB.

Fostul ministru al Muncii Claudia Boghicevici a criticat bugetul propus pentru Ministerul Muncii, precizând că acesta este "oglinda fidelă a eşecului guvernului Victor Ponta".
Deputatul PDL Claudia Boghicevici a spus că, în opinia ei, bugetul Ministerului Muncii pentru 2014 este unul fără viziune şi mai mic cu 700 de milioane de lei, deşi numărul şomerilor a crescut.

Opoziţia: buget pentru ”mici pomeni electorale”

Boghicevici a acuzat Executivul de faptul că propune un buget care nu favorizează crearea de locuri de muncă şi că acesta este orientat doar spre "mici pomeni electorale".

"Acest buget taie cu 28 la sută cheltuielile pentru finanţarea proiectelor europene, este un buget al promisiunilor încălcate. Punctul de pensie nu va fi nici în acest an 45 la sută din salariul mediu brut, contribuţiile de asigurări sociale nu vor fi reduse, pentru că nu aţi bugetat acest lucru, iar legea unitară a salarizării nu va fi pusă în aplicare, deci noi nu vom susţine acest buget", i-a spus Claudia Boghicevici ministrului Muncii.

Niciunul dintre amendamentele propuse la proiectul bugetului din 2014 al Ministerului Muncii nu a fost avizat, deşi acestea vizau majorarea pensiei minime garantate sau majorări de indemnizaţii pentru diferite categorii sociale.

Punctul de pensie, majorat la 790,7 lei în 2014

De asemenea, şi comisiile de muncă din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2014, cu 18 voturi "pentru" şi patru "împotrivă".

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat înainte de avizarea proiectului de lege că bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2014 este de 47,2 miliarde de lei, cu aproape 4% mai mare decât în acest an, relatează Mediafax.

Câmpeanu a precizat că acest buget vizează cheltuieli majorate, dar şi o indexare a punctul de pensie cu 3,75%, acesta urmând să ajungă la 790,7 lei.

Ministrul Muncii a mai spus că bugetul asigură inclusiv acordarea indicelui de corecţie pentru pensionarii nou intraţi în sistem, dar şi creşterea salariului minim brut pe economie în 2014.

Deputatul PDL Roberta Anastase a catalogat bugetul asigurărilor sociale de stat ca fiind unul "comunist", deoarece acesta "măsoară sărăcia fără să-şi propună diminuarea ei".

Creşteri promise pentru 2015

După avizarea proiectului, Mariana Câmpeanu a declarat că niciun ministru nu poate fi mulţumit în totalitate cu un buget, nemulţumirea ei fiind legată de faptul că nu a putut creşte o serie de indemnizaţii, cum ar fi cele pentru copii sau pentru persoanele cu handicap.

"Atât s-a putut face în acest an şi sperăm ca în 2015, dacă va continua creşterea economică, să putem să facem şi aceste creşteri", a spus Câmpeanu.

Ministrul Muncii a adăugat că în buget există bani chiar şi pentru o eventuală punere în aplicare a unui proiect de lege privind pensionarii din grupa I de lucru.

"Sunt persoane care până la apariţia Legii 263 privind sistemul public de pensii erau încadrate în grupa I de lucru, dar odată cu intrarea în vigoare a legii au fost trecuţi la grupa a II-a. Este o discriminare totală între cineva care a ieşit la pensie cu o zi înainte de aplicarea Legii 263 şi altcineva care a ieşit la pensie la o zi după", a mai spus Câmpeanu, potrivit Mediafax.


Ministrul Muncii: vor fi indexate toate pensiile în 2014, dar nu şi partea de pensii speciale

Toate pensiile vor fi indexate în 2014, fiind vorba despre principiul contributivităţii, respectiv va fi majorată valoarea punctului de pensie, însă nu va fi o creştere pe partea de pensii speciale. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Alocaţia de stat pentru copii nu va creşte în 2014, dar cei săraci vor primi burse şi tichete pentru uniforme sau rechizite

Alocaţia de stat pentru copii nu va fi majorată în 2014, a anunţat la RFI ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, discutând despre o iniţiativă parlamentară care prevedea ca acest ajutor social să ajungă la 200 de lei. Oficialul a explicat însă că statul ar putea acorda copiilor nevoiaşi tichete pentru uniforme sau rechizite.

PROIECT Ministerul Muncii propune ca femeile să iasă la pensie la 65 de ani. Cum vor creşte vârstele de pensionare

Femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani, începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite