A doua etapă de vaccinare: Alo, se vaccinează străbunica!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centru vaccinare spital tgv

De la sfârşitul acestei săptămâni, autorităţile demarează cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19, care este dedicată persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, pacienţilor aflaţi în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă şi lucrătorilor care activează în domenii-cheie, esenţiale.

Dacă pentru ultima categorie înscrierea pentru vaccinare se face simplu, de către angajatorul care înscrie toate persoanele pe platforma electronică dedicată, pentru vârstnici sau pentru pacienţii cronici lucrurile sunt puţin mai complicate. „Le explicăm cum trebuie să se înscrie pe platforma electronică. Celor care nu au minime deprinderi în domeniul IT le spunem să apeleze la rude, la prieteni. În fine, pe cei care nu au aparţinători îi înscriem noi, ca medici de familie. Dar aici avem o problemă. O singură programare ne ocupă cam 40 de minute, dar mi s-a promis că platforma digitală va fi simplificată şi optimizată. În plus, mi s-a mai spus că înscrierile se vor putea face, cel mai probabil, şi printr-un call-center, care va fi mai uşor de accesat de vârstnici”, a precizat, pentru „Adevărul”, Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Cei din mediul rural se bazează pe medicii de familie

La rândul lui, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie, a declarat că medicii de familie vor fi cei care vor face puntea între o parte a vârstnicilor şi serviciul de vaccinare. „Cei care nu au rude sau cei din mediul rural vor fi contactaţi şi consiliaţi pentru a face vaccinarea.

  Cei care au o stare de sănătate mai nefericită, cei care stau la pat, vor beneficia de o echipă mobilă de vaccinare care se va deplasa la domiciliu. Gindrovel Dumitra coordonatorul Grupului de Vaccinologie

Tot noi, medicii de familie, îi vom putea înscrie la vaccinare, iar cei care au o stare de sănătate mai nefericită, cei care stau la pat, vor beneficia de o echipă mobilă de vaccinare care se va deplasa la domiciliu. Oricum, trebuie precizat că în această etapă de vaccinare pacienţii vor avea mai multe posibilităţi de a se înscrie pentru a primi serul. Se pot programa pe platforma electronică sau la call-centerul ce va intra în funcţiune în fiecare judeţ în parte, dar şi prin intermediul medicului de familie sau prin angajator”, a subliniat medicul. 

Drumul până la dializă aduce şi vaccinul

La rândul lui, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a arătat că mai este gândit şi un sistem pentru vaccinarea pacienţilor care au nevoie de dializă. „Dezvoltăm un sistem prin care persoanele, după ce pleacă din staţia de hemodializă, să fie transportate cu aceleaşi mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate şi ulterior se va urma traseul obişnuit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că în curând va fi făcută publică lista bolilor cronice pentru persoanele care vor intra în etapa a doua a vaccinării, decizia cu privire la acestea fiind luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Valeriu Gheorghiţă a precizat că toate aceste demersuri se fac pentru accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Munca va fi remunerată

Conform unei Ordonanţe pregătite de Executiv, medicii de familie vor fi retribuiţi pentru această activitate. Astfel, pentru consilierea, programarea pentru vaccinare, monitorizarea pacienţilor şi raportarea reacţiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii de asiguraţi, aceştia beneficiază de un tarif pe serviciu. Concret, pentru primii 25% din numărul total al asiguraţilor înscrişi pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcţie de tipul de vaccin utilizat, medicii de familie vor primi 30 de lei/serviciu. Peste pragul de 25%, tariful pe serviciu se ajustează astfel: pentru intervalul dintre 25,001% - 45% din numărul total al asiguraţilor înscrişi pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcţie de tipul de vaccinul utilizat – 40 de lei/serviciu, pentru intervalul dintre 45,001 % - 65% din numărul total al asiguraţilor înscrişi pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcţie de tipul de vaccinul utilizat – 50 de lei/serviciu, iar pentru intervalul de peste 65% din numărul total al asiguraţilor înscrişi pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcţie de tipul de vaccinul utilizat – 60 de lei/serviciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite