Alo, Harvard! Domnişoara ministru, poate treceţi pe la secţiile financiare să vedeţi în ce loc aţi aterizat…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai zilele trecute ni se povestea - unde decât la televizor?! - de către noul Ministru de Finanţe, cât de importantă e împrietenirea cu contribuabilii (avea si o formulare academică sloganul ăsta) cu ăia proşti şi mulţi, care se înghesuie în primele luni ale anului să dea bani la stat.

Mai că-ţi venea să plângi că cineva în sfârşit poartă grija cetăţenilor patriei care de mult nu se mai întreabă ce şi de ce plătesc, fiindcă oricum o fac degeaba.

Anul acesta pe la sectoare (unele!) a venit revoluţia, au făcut care va să zică schimbări prin hârţoage, că da, ori fi ele bune calculatoarele da noi tot la hârţoage ajungem. Au schimbat multe, şi le-au schimbat prost, fiindcă harbabura e şi mai mare. Unii nu se mai găsesc la nunărul vechi, dar nici la cel nou, alţii s-au trezit pe cap cu restanţe fantomă de acum trei- patru ani, cu penalizările aferente, şi toţi aleargă buimaci între Poştă, Cec, şi sediile Fiscului, c-aşa-i modelul. La sectorul V, proverbial de ani buni pentru originalitatea înapoierii,nu s-a auzit de calculatoare până mai deunăzi, şi nici de plata cu cardul, deşi pe înştiinţarea trimisă la domiciliu omul e îndrumat în consecinţă. C-o fi singura minciună din sector !

Învăţaţi cu cozile, cetăţenii acestui areal maginalizat de însuşi primarul său, fiindcă nu pe ordine şi disciplină se bazează el  în campanie….au făcut din această corvoadă un obicei însuşit cu obidă ca pe ceva meritat. Te uiţi la ei şi-ţi vine să le plângi de milă. Sau nu, să nu le plângi fiindcă nici funcţionarele de la ghişeu nu-i tratează altfel. Capitolul acesta e şi mai picant, de la peisaj , la vocabular şi mod de adresare fiindcă  doamnele şi domnişoarele de pe aici arată ca nişte erinii cu serpi în plete şi foc la gură Mai e câte o excepţie, dar cu o floare nu se face primăvară. Săracele! Mai auzi câte o voce mieroasă, sperând astfel că-şi îmbunătăţeşte situaţia şi ajunge mai repede la ghişeu, nu vedeţi în ce condiţii lucrează. Asa o fi dar ce vină are omul de la rând care plătindu-şi taxa îi plăteşte salariul respectivei. Dar mai  e mult până va înţelege românul că nu funcţionarul e rege. Mai ales într-o ţară care e a optat de mult pentru republică.

Ce-i de făcut. ?! Ideea că eşti furat, umilit, înjosit, e din ce în ce mai apăsătoare, şi oricât patriotism ne mai îndeamnă unii şi alţii să căutăm prin cămările sufletului, îţi vine s-o iei la goană cât vezi cu ochii.

Un lucru e clar orice s-ar spune, tot ce mişcă în ţara asta sub sigla statului e malign. CEC-ul care-ţi ia comison de 5o de lei (cincisute de mii vechi, fraţilor! pentru o adeverinţă de care ai nevoie ca să dovedeşti tot lui statului că el e de vină că a încurcat hârtiile şi te-a scos dator, Posta, unde stai la cozi nesfârşite şi plăteşti taxe care mai de care mai mari pentru servicii pe care le-a monopolizat ( mai nou şi afacerea cu administraţiile financiare, păguboasă şi ea pentru cetăţean, pentru că functionarele postei îţi iau banii si atât;  să nu cumva să le ceri vreo explicatie, o defalcare de sume de pildă … fiindcă pe aici nu se ştie decât de o comanda : luaţi-le banii !

Incompetenţă, reavoinţă? dar comportamentul incalificabil care scoate din minti  orice muritor ? Si ne mai întrebăm de ce sunt românii isterici. Poate că-şi merită soarta . Sigur şi-o merită ! Si să nu-mi mai vorbiţi de Caragiale.

Şi nici de Harvard. Apropo, Domnul Vanghele ce zice? Despre ce? Despre Harvard, bineînţeles.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite