Alina Mungiu-Pippidi: Selly are talent. Să nu-l urâm pentru asta!

Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea întoarcerii mele acasă, după şase luni, dintre care patru de pandemie, butonam noaptea la unu televiziunile de ştiri ca să îmi aduc aminte în ce ţară m-am întors (cu riscul să nu mai pot să plec). Şi aşa am căzut pe trioul Mircea Badea-Mihai Gâdea şi un necunoscut adolescent, cu o tunsoare din asta elaborată cum poartă băieţii de câţiva ani, umbrind coafura fetelor, fermecător, deştept, radiind succes şi împlinire.

Nu aveam idee cine e şi totuşi o bănuială m-a cuprins, că văzusem chiar pe România Curată un text de Ernu care îl critica pe unul, Selly. Am butonat mai departe şi am văzut pe alt canal că şi CTP îl ceartă pe unul, tot Selly. Finalmente, am dat click pe clipul lui Selly -da, el era, puştiul de la Antena 3! din textul lui Vasile- în care Selly ţine un lung monolog despre bacalaureat, aici.

Înţeleg că Selly e un băiat care cîntă bine şi are milioane de fani care îl urmăresc. Excepţional. Nu are el deci nevoie să fie apărat de profesori de vîrstă mijlocie ca mine. Dar îl apăr, că au fost atîtea ocazii la români în care am văzut voci care criticau (sau se “delimitau”) de cei care strălucesc, cum e băiatul ăsta, fără ca nimeni să spună nimic, că mi se pare o datorie. Că băiatul străluceşte: e programator, are vocabular, mintea îi merge brici, filmează şi editează profesional, scrie, cîntă, e un autodidact care s-a format pe internet. Are spirit civic, e antreprenor şi are farmec! Talentul dă pe dinafară din el!

Probabil că asta e destul ca să se adune norii geloziei, dar mai are şi tunsori scumpe, şi-a cumpărat Mercedes, deşi nu avea carnet decît de cîteva zile şi aşa mai departe.

Ernu îl ceartă pe Selly că e conformist, nu citeşte Nietszche, e materialist şi nu e destul de adolescent revoltat. Dar mie mi se pare extrem de revoltată şi de coerentă critica asta a bacului şi a programei, mai ales că vine nu de la mine, care sar în sus odată la trei ani cînd citesc chem DNA, ci pe unul care a rezistat programei şi bacului şi evident şi-a căpătat stilul argumentativ pe internet, nu învăţînd pe de rost comentarii la Slavici. Are dreptate şi cu educaţia financiară, şi cu cea civică, şi cu cea politică, şi cu explicarea corupţiei, ce să mai spun cînd cere o istorie predată pe mari fenomene şi cauzele lor, nu detalii irelevante. Că nu e originală critica asta? Ba probabil e – nu mi se pare că citeşte de pe prompter, simţi că a trăit ce spune şi nu poţi reproşa cuiva bunul simţ. Bunul simţ nu e obligatoriu conformism. A, are idealuri materiale, e prea cu tehnologia şi nu cu poezia etc. Păi e un băiat al timpurilor de azi, nu de pe vremea noastră (eu nu îmi amintesc pe nimeni din generaţia mea să citească Nietszche în afară de mine, eu am regretat că l-am citit, iar după Wittgenstein am lăsat filosofia cu totul), iar unele lucruri se perimează şi fiecare generaţie îşi exprimă revolta altfel – frate-meu deja nu mai citea decît Salinger, asta era cartea revoltei la vîrsta lui! Eu muncesc din greu astăzi, ca profesor, să strecor citate de la Asimov la Platon ca să deschid cîte o uşă către universuri pierdute pentru generaţia de azi – dar nu totul e recuperabil. Dacă programa din România ar lăsa profesorii să facă la fel (şi ei nu predau ca mine politici publice!) sigur s-ar păstra mai mult din cultura universală pentru generaţiile noi, iar dacă ţara noastră -şi vecinii- nu ar fi eminamente materialistă în World Values Survey (fac excepţie tinerii care se retrag la mînăstire), nu ar arăta tinerii noştri aşa cum sunt. Nu au cum să fie rupţi de cultura tehnologică, de gadgets, de branduri de maşini sau de jeans. Selly nu e Rimbaud şi e absurd să îi cerem să fie. 

CTP are şi el ceva de spus, mult mai acru ca Vasile. Puştiul are Mercedes şi conduce prost. Păi, ştii cum e, trebuie să ai Mercedes ca să depăşeşti faza cu Mercedesul (ca doi puşti din blocul meu din Romană, pe care ieri i-am văzut coborînd pe scări două biciclete pliabile englezeşti clasa 1 şi au am studiat să îmi iau una, dar mi se par absurd de scumpe pentru nişte biciclete la Bucureşti), o să vină şi motocicleta, şi Fiatul 500 decapotabil, şi tricicleta electrică, şi aşa mai departe… Nu îmi pace Mercedesul, sau BMW-ul, sau cultura aferentă lor, dar uitaţi-vă în jur, de unde era să înveţe el că nu e adecvat să conduci aşa ceva aici? De la cine? De acord, de la CTP care merge cu Loganul, dar asta e, exemplul nu l-a convins. Şi zău, cînd e cineva plin de talent, de farmec şi de personalitate de ce ne legăm de ce conduce, şi public, cu acreală? E un star, care are banii lui, face ce vrea cu ei.

Zău, ne arătăm vîrsta dacă bocim pe la televiziuni ca a apărut unul mai tînăr şi mai frumos, care în loc să tragă coco şi să umble cu plete nespălate e şi manager al propriului lui talent, are frizer de lux, e curat şi prosper.

Producătorii de la televiziuni au rareori talent zilele astea, sunt sufocaţi de pile şi de băieţi cu tunsori corecte şi ochi albaştri care vorbesc geopolitics, cînd nu îşi dau cu părerea despre filme, meciuri sau corupţie. Dar asta omoară audienţa. Faceţi-vă un bine, televiziuni, şi deschideţi uşa lui Selly şi altora ca el. Schimbaţi generaţiile!

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite